Nismo birali autizam, autizam je odabrao nas

Radiosarajevo.ba
Nismo birali autizam, autizam je odabrao nas
Radiosarajevo.ba / Nismo birali autizam, autizam je odabrao nas

Kampanja „ Nismo birali autizam, autizam je odabrao nas“ je nastala u saradnji sa roditeljima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ovom kampanjom se ne ističemo kao članovi neke organizacije, udruženja ili slično.

Nastupamo kao roditelji svoje djece , jer prije svega mi smo mi smo „roditelji djece s autizmom“ porodice s autizmom ¨!

Autor teksta: Azra Ljaić-Pekaz

Moje ime je Zijad  imam 14  godina ja sam osoba  s autizmom,

 ja nisam bolestan !   

Imam porodicu,   brata . Moja porodica je kao i svaka druga  ona mene mnogo voli, sretna je što  sam dio nje  ne treba da je žalite  zbog mene.

 I vi  ste sigurno osoba  s vrlinama i manama , ali  one  vas ne definišu  kao osobu  i dalje ste ono što jeste. Moj autizam ne govori sve o meni, on je samo jedan aspekt mog karaktera jer zbog njega,   

JA samo  drugačije  učim  !

Moja percepcija svijeta se potpuno razlikuje  od vaše. Koncentriran  sam većinom na vaše vizuelne pokrete,  govor jako teško razumijem .ali to ne znači da ne treba da mi se obraćate.

Ja volim razgovarati s ljudima !

Meni svjetla pokreti i boje dolaze odjednom bez velikog redoslijeda , tako da vrlo često  moram koristiti periferni vid i izbegavati direktni kontakt očima dok razgovaram  , ja vas ne izbjegavam.

Ja  želim  komunicirati s drugima  !

Nekada nisam u stanju prepoznati vaše emocije nisam ustanu adekvatno vam odgovoriti na njih, ne mogu shvatiti zašto ste ljuti ili tužni i dali sam ja uzrok tome, znajte da se i ja mogu osječati tako .

Ja sam emotivno biće !

Ponekad   nisam u stanju razumijeti niti jedno društveno pravilo ,stoga  moje ponašanje u javnosti može biti  neprimjerno molim vas  nemojte odmah donositi zaključak da sam neodgojen, jer ja to nisam .

Ja se  trudim  ponašati lijepo !

Molim vas nemojte vašu djecu učiti da se sklanjaju od mene  ja nisam zarazan,   od mene vašem djetetu ne prijeti veća  opasnost  od bilo kog drugog djeteta. Drugačije reagujem na vanjske podražaje, ja nisam agresivan.

Ja vašem djetetu mogu biti prijatelj !

Istina je da ja ne mogu napraviti puno stvari  ali   nemojte me zbog toga smatrati izgubljenim i te kako  znam raditi puno stvari ,možda neke čak mnogo bolje od vas.

Ja imam puno svojih talenata !

Molim vas pružite mi  priliku  da se družim, učim i rastem sa vama, potrebna mi vašu pomoć  da ostvarim svoje pune potencijale kako bi  jednog dana  bio korisni član  vaše zajednice. Vjerujte mi ja imam puno toga svijetu za  dati.

Ja samo želim biti prihvaćen  !

Na kraju molim vas zapamite ono najbitnije meni je potrebno vaše razumijevanje NE sažaljenje ,  ja nisam odabrao  imati autizam, autizam je odabrao mene ......

Mogli ste i VI biti na mom mjestu!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije