Iako proces klijanja spora bakterija može započeti već tokom kuhanja, on se nastavlja dok hrana stoji na sobnoj temperaturi i zato je najbolje staviti je odmah u frižider, čime se zaustavi razmnožavanje bakterija. Posljednjih su se sedmica...
Nakon što je 20-godišnjak preminuo od bolesti koju ponekad nazivaju i "sindrom pržene riže" - o čemu više možete čitati OVDJE, doktor u hitnoj pomoći, koji objavljuje pod nadimkom dr. Joe na društvenim mrežama, gdje ga prate hiljade ljudi,...
Kuharica Poppy O'Toole dijeli svoj trik za kuhanje savršene riže. Ujedno je otkrila kako nije ljubiteljica mokre, suhe ili nezačinjene riže. Mnogi smatraju da je priprema riže ponekad zahtijevan posao, no ova Michelinova kuharica ima odli...
Kod kuhanja riže vrijedi pravilo da na jednu šoljicu (otprilike 250 mililitara) riže idu dvije šoljice vode. Dvije šoljice riže dovoljne su za dvoje, a četiri za četvero ljudi. Prije kuhanja, rižu treba oprati kako bi nestale sve nečistoće...
Svi znamo da kuhanu rižu treba čuvati u frižideru. Uslovi hlađenja sprječavaju rast bakterija koje mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju našem zdravlju. Sirovu rižu možete sigurno držati na sobnoj temperaturi. Pa zašto staviti kesicu riž...
Ovaj jednostavan dezert obožavaju sve generacije - od najmlađih zbog slatkoće, pa sve do onih najstarijih, koje ukus riže i mlijeka vraća u djetinjstvo. Ovoga puta predlažemo da odstupite od tradicionalnog recepta i probate kako se u Tursk...
Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac je 30. maja 2023. godine zabranila uvoz pošiljke riže sushi porijeklom iz Vijetnama. Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom p...
Ako ste koristili rižu za sušenje mobitela nakon što je pao u vodu, onda ste upoznati s time da riža upija vlagu. To znači da može pomoći pri sušenju i drugih kućanskih predmeta, poput napola osušene odjeće u vašem ormaru. Bez riže, ova odj...
Svako ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje riže. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti, otkrila je ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode mogu va...
Smeđa riža sadrži mekinje i klice, koje sadrže mnoge hranjive tvari. Jedna porcija (jedna šoljica kuhanog) smeđe riže je odličan izvor magnezijuma i mangana, dobar izvor vitamina B1, B2, B3, B6, kalijuma, fosfora, kalcijuma, bakra i selena...
Jedan od najnovijih trendova koji je zainteresirao milione korisnika TikToka širom svijeta je upotreba rižine vode za njegu kose. Ovaj trend obećava čvršću, sjajniju i zdraviju kosu, kako piše Glamour. Rižina voda je prirodni proizvod koj...
Sjevernu Italiju i dolinu rijeke Po, odakle dolazi polovina stočarske proizvodnje, pogodila je suša, zbog čega je ugrožena i proizvodnja riže. Italija je vodeći proizvođač riže u Evropi. Većina se uzgaja u dolini rijeke Po, koja je sa svoj...
Ako niste dosad znali, sad obratite pažnju: ponovnim grijanjem riže možete dobiti težak slučaj trovanja hranom. Nije problem podgrijavanje, nego način na koji je riža pohranjena nakon što je prvi put prokuhana. Nekuhana riža u sebi često...
Na policama njemačkih trgovina već duže vremena nema brašna, kao ni suncokretovog ulja. U pojedinim trgovinama u kojima ima suncokretovog ulja ono se prodaje i do pet eura po litri. Prazne police Nestašicama namirnica u njem...
Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su naša prva iskustva s kuhanjem bila vezana za rižu. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprat...
Šesnaesti je dan mubarek mjeseca ramazana, a mi vam i danas donosimo ideju za iftar. Neka vaš izbor danas bude piletina sa šampinjonima i dimljenim sirom. Pileće meso isjecite na četvrtine, začinite ih vegetom i bibero...
Ukoliko niste sigurni šta biste za ručak, a opet ne želite mnogo vremena provesti u kuhinji, i, naravno, želite ukusan obrok, ovo je pravi recept za vas. U pitanju je rižoto kojeg pripremate s omiljenim povrćem, a napravljen po rece...
Poznato je da je najzdravije jesti svježe pripremljene obroke. Međutim, zbog ubrzanog načina života ne možemo se baš uvijek toga pridržavati. Svi uglavom kuhamo danas za sutra ili čak za više dana, te hranu stoga moramo podgr...
Sigurno ste čuli za mit da mokar i pokvašen telefon treba da ubacite u suhu rižu na nekoliko sati, kako bi ona izvukao višak vlage. Iako je tačno da riža upija vodu, on nije toliko efikasan kada je riječ o pokvašenom t...
Postoje namirnice koje mogu izdržati cijeli jedan vijek. Ako se pravilno čuvaju, one se nikad neće pokvariti, i bit će kao kada ste ih kupili. Ovo je deset takvih "vječnih" namirnica. // 1. Sirov medRok trajanja: neodređen Med se m...
Većina od nas u današnjem vremenu nema mnogo vremena za spremanje svježih jela kod kuće. Nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rješenjima, među kojima je i podgrijavanje hrane spremljene prije nekoliko dana. A...
Sigurno ste čuli savjet da ribu jedete jednom sedmično. Stoga vam donosimo recept za jedno lagano, jednostavno, a nadasve očaravajuće jelo od oslića u rerni sa sosom od paradajza i rižom. Potrebno vam je: oslić - 2 fileta, oko 250 g...
Lagano i ukusno je ono čime se može opisati ovo jelo. Donosimo vam egzotičan recept za punjene tikvice na orijentalni način. // Potrebno vam je: tikvice - 2 komadamaslac - 1 kašičicaulje - 4 kašikemrkva riž...
Za današnji iftar donosimo vam jednostavan recept za tradicionalno bosanskohercegovačko jelo - punjene paprike. Sastojci // 10 paprika srednje veličine (mogu i zaleđene) 200 gr mljevenog mesa 100 ml ulja 1 šolja (za...
/ Najkomentiranije
Da vas vidimo detektivi: Cilj je za manje od 30 sekundi pronaći pet nelogičnosti
Pjesma dana i Adi Lukovac sa "Merhaba"
Ove sedmice počinje suđenje Kerimu Lučareviću - optužen zbog Dobrovoljačke ulice
Da li je čili dobar začin za nas? Jedan sastojak iz istog može pomoći da budemo zdraviji
Trump planira velike promjene koje niko nije očekivao: Želi da evropski vojnici dođu u Ukrajinu?
Koliko mesa jedu građani Bosne i Hercegovine?
Sjajan vikend plivača Sport time: 13 medalja i pet rekorda u Zagrebu
Jednosatni protest radnika KCUS-a: Evo koji su ključni problemi
Broj majstora u BiH se rapidno smanjuje: Hoćemo li ostati bez zanatlija?
Sve češća pojava u trgovinama BiH: Jedna cijena na polici, druga na računu
Danas je 11.11., najmoćniji dan u godini: Nikako ne radite ovih sedam stvari - donose lošu energiju
Muftija Grabus: Hafiz Spahić nas je učio kako se moramo ustrajno boriti za svoje ideje
Mnogi krivo odgovore, a ovo bi trebao znati svaki vozač: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?
Bitcoin obara rekorde: Dosegao najveću vrijednost svih vremena
ViK upozorava: Mogući prekidi u snabdijevanju vodom u više od 20 sarajevskih ulica