Recept za jelo koje ćete često praviti: Pilav s piletinom na starinski način

1
Radiosarajevo.ba
Recept za jelo koje ćete često praviti: Pilav s piletinom na starinski način
Foto: Instagram / Pileći pilav

Ovaj skromni recept osim piletine i riže sadrži sastojke za koje smo sigurni da ih imate u vašoj kuhinji.

Još jedna prednost ovog ukusnog jela je ta što ćete uprljati samo jedan lonac. Idealno, zar ne?  

Sastojci:

  • 2 pileća batka
  • 2 pileća karabatka
  • 2 pileća krila
  • 3 mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 crvena luka, nasjeckana
  • 100 g graška
  • 200 g riže
  • 800 ml pilećeg temeljca (od ostatka pileta možete skuhati temeljac a možete koristiti i jušne kocke)
  • 1 kašika putera ili biljne ulja
  • 1 mala kašika crvene paprike
  • sol i biber
  • svježi peršun nasjeckan 

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte puter. Kako bi pilav bio što ukusniji i intenzivniji, zapecite pileće meso sa svih strana, dok ne dobije koru. Izvadite zapečeno meso i na istoj masnoći kratko prepržite luk. Dodajte malu kašiku crvene paprike, rižu, nasjeckanu mrkvu i grašak. Promiješajte sve. Podlijte temeljcem, posolite i pobiberite po želji. Dodajte komade piletine i pustite da prokuha na jačoj vatri.

Znate li kolika je maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima bivše Jugoslavije?

Znate li kolika je maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima bivše Jugoslavije?

Kada je pilav prokuhao, smanjite vatru i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri 45 minuta. Tava neka bude na pola zaklopljena. Povremeno pažljivo promiješajte Kada je riža kuhana, a piletina omekšala, pilav je gotov. Kod posluživanja pospite gore svježi sjeckani peršin i poslužite uz zelenu salatu.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije