Recept za Mozart kocke: Ukusni kolač s kremom od vanilije i orašastim biskvitom

0
Radiosarajevo.ba
Recept za Mozart kocke: Ukusni kolač s kremom od vanilije i orašastim biskvitom
Foto: Instagram / @natalija_mysticcakes/Mozart kocke

Sasvim jednostavni sastojci, brza i laka priprema, a kolač je zaista bogatog i finog ukusa.
 
Mozart kocke su jednostavan kremasti kolač s mekanim biskvitom od oraha i kremom od vanilije, posut mljevenim orasima.

Savršen za sve ljubitelje oraha i vanilije. Recept je s food bloga @natalija_mysticcakes.

Uživajte!

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sastojci (dimenzije pleha: 40×34 cm):

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 120 g mljevenih oraha
Brzi kolač koji se ne peče: Gotov za 15 minuta, a svima će se svidjeti

Brzi kolač koji se ne peče: Gotov za 15 minuta, a svima će se svidjeti

Za kremu:

  • 600 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 150 g šećera
  • 1 kašika arome vanilije
  • 250 g margarina (ili maslaca)

Još:

  • mljeveni orasi za posipanje (oko 50 g)

Priprema:

Biskvit: U posudu stavite cijela jaja, sol i šećer pa mikserom pjenasto umutite nekoliko minuta dok smjesa ne pobijeli i zapjeni se. Dodajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo i nastavite miksati na najmanjoj brzini postepeno ulijevajući mlijeko u tankom mlazu. Odmah zatim ulijte i ulje u tankom mlazu cijelo vrijeme miksajući te na kraju dodajte i mljevene orahe i još jednom dobro sjedinite u glatku smjesu.

Veliki pleh dimenzija 40×34 cm obložite pek papirom i ulijte smjesu za biskvit. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta dok lijepo ne porumeni. Provjerite čačkalicom – ako izlazi suha, biskvit je pečen. Biskvit prohladite, odvojite od pek papira i presijecite na dva dijela, tako da dobijete dva biskvita dimenzija 20×34 cm.

Krema: Sa pripremom krema počnite odmah nakon stavljanja biskvita u pećnicu, a možete i prvo kremu skuhati pa onda prijeći na biskvit – kako želite. U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka sa šećerom i aromom vanile stavite na vatru da provrije. Skinite s vatre, umiješajte puding ulijevajući u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući kašikom, pa vratite na srednju vatru i kuhajte par minuta dok se ne zgusne. Skinite s vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađen puding prvo dobro izradite mikserom da postane potpuno gladak, a potom dodajte komad po komad omekšalog margarina i sjedinite u pjenastu kremu.

Slaganje: Na tacnu stavite prvi biskvit pa nanesite polovicu kreme i poravnajte. Poklopite drugim biskvitom, premažite ostatkom kreme i pospite mljevenim orasima. Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne, a potom narežite na kocke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije