Potopite ovu namirnicu u vodu i time zalijevajte orhideju: Cvjetaće bolje i ljepše nego ikada

0
Radiosarajevo.ba
Potopite ovu namirnicu u vodu i time zalijevajte orhideju: Cvjetaće bolje i ljepše nego ikada
Foto: Pexels / Ilustracija

Orhideja je jedna od najljepših biljka koja u tren oka oplemeni životni prostor. Nije komplikovana za čuvanje, ali je važno da sve radite striktno po pravilima, od izbora saksije koja mora da bude providna, pa sve do presađivanja i zalivanja.

Kako biste izbjegli negativne posljedice i smanjili hemikalije, možete napraviti prirodnu prihranu za orhideju od samo jedne namirnice – riža. Tri šake riže potopite u 1 litar vode. Promešajte i ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim procijedite.

Rižina voda je puna hranljivih sastojaka, vitamina i minerala, pa će pozitivno uticati na razvoj biljke i podstaći je da cvjeta obilno i dugo. Možete koristiti i vodu u kojoj se kuhala riža, ali je nikako ne solite.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Postupak zalivanja podrazumijeva da orhideju stavite u veći tanjir ili posudu, a onda postepeno zalivate. U dnu posude će se skupljati tečnost, pa u njoj držite orhideju oko 10-ak minuta da se zemlja natopi. Pazite da tokom zalivanja ne ukvasite liske. Uklonite saksiju iz posude, neka se procijedi voda iz nje, a onda stavite ispod saksije suhu posudu.

Pošto ćete za jednu orhideju istrošiti samo oko 300 ml vode, ostatak možete sipati u posudu za led i zamrznuti. Dobijene kockice leda od rižine vode, kasnije možete po jednu stavljati na zemljište i orhideji obezbjediti novu prihranu, piše Blic.

Prihrana orhideje sa rižinom vodom preporučuje se jednom na svake dvije nedjelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije