Neugodni mirisi u vašem domu: Otkrijte osam mjesta koja mnogi zaboravljaju pri čišćenju

0
Radiosarajevo.ba
Neugodni mirisi u vašem domu: Otkrijte osam mjesta koja mnogi zaboravljaju pri čišćenju
Foto: Instagram/Zillowgonewild / Ilustracija

Razmišljate li o redovnom održavanju kućnog reda, ali ne možete dokučiti izvor neugodnih mirisa? Možda je trenutak da pažljivo preispitate svoj životni stil i rutinu, jer bi neke loše navike mogle pridonositi neželjenom mirisu u vašem domu.

Real Simple časopis ističe osam mogućih uzroka neugodnih mirisa u domaćinstvu.

Zanemarujete iznošenje smeća na vrijeme: Ako se ne možete sjetiti kada ste posljednji put iznijeli smeće, posebno veće kante iz kuhinje, to može biti glavni krivac za neugodan miris, pogotovo ako se radi o pokvarenoj hrani. Koristan trik je stavljanje nekoliko slojeva novina na dno kako biste upili neugodne tekućine.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Ne održavate čistoću unutar frižidera: Unutrašnjost frižidera često je zanemarena, što može rezultirati curenjem i prisutnošću istekle hrane. Preporučuje se redovito čišćenje, uključujući pranje polica toplom vodom i deterdžentom te brisanje unutarnjih stijenki mješavinom alkoholnog sirćeta, sode bikarbone i vode.

Uništavate peškire: Ako vaši peškiri mirišu na ustajalo, višak vlage može uzrokovati razvoj plijesni i bakterija. Perite ih s kvalitetnim deterdžentom i dodajte sirće ili sodom bikarbonu tokom pranja na visokoj temperaturi. Nakon svake uporabe raširite ih da se dobro osuše.

Ne redovito usisavate i brišete prašinu: Prašina može stvarati neugodan miris u domu. Redovito usisavajte i brišite prašinu kako biste održali svježinu.

Zanemarujete čišćenje tepiha: Tepisi zadržavaju mirise, osobito ako imate kućne ljubimce. Ako su perivi, redovito ih čistite prema uputama proizvođača. Ako su nepropusni, razmislite o profesionalnom dubinskom čišćenju.

Ostavljate cipele izvan ormara: Gomila cipela na ulazu može stvarati neugodan miris. Razmislite o organizaciji cipela u ormariću ili košari kako biste zadržali miris na minimalnoj razini.

Ne brinete o svojim biljkama: Ako vaše biljke imaju neugodan miris, to može ukazivati na probleme poput truleži korijena uzrokovane prekomjernim zalijevanjem. Održavajte biljke prema uputama i poduzimajte potrebne mjere ovisno o vrsti biljke.

Ne kupate svog ljubimca: Ljubimci mogu donijeti svoje prirodne mirise u dom. Redovito ih kupajte kako biste održali svježinu u prostoru, piše Dom i dizajn

Promjene u ovim navikama mogu značajno doprinijeti svježem i ugodnom mirisu vašeg doma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije