Pet sjajnih savjeta za organizaciju male kuhinje: Uvijek će biti čista i uredna

0
Radiosarajevo.ba
Pet sjajnih savjeta za organizaciju male kuhinje: Uvijek će biti čista i uredna
Foto: Pexels / Kuhinja / Ilustracija

Kada imate malu kuhinju i ograničen prostor u ormarićima, organizovanje šerpi i tava zahtjeva kreativno razmišljanje. 

Ako muku mučite s prostorom za odlaganje stvari, vjerovatno vam je kuhinja, posebno ako je mala, najveći uzrok glavobolje.

Naime, posuđe dolazi u svim oblicima i veličinama, što spremanje istog predstavlja pravi izazov.  Idealno bi bilo da je posuđe nadohvat ruke radi praktičnosti tokom kuhanja.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

To znači da je prvi korak u organizovanju šerpi i tava obično uređivanje i selekcija postojećeg posuđa. Iako je primamljivo objesiti sve posude za pečenje ili tave na zid, zadržavanje samo onoga što redovno koristite olakšat će organizaciju kuhinje.

Donirajte ili reciklirajte predmete koje ne koristite često. Posuđe, lonce i tave za posebne prilike držite podalje, dok ne zatrebaju kako vam ne bi zauzimali svakodnevni prostor za pohranu. Kad ste odradili taj predkorak, slijedi pet ideja koja možete već danas isprobati.

Prostor vam se čini skučenim? Evo pet načina da ga 'povećate'

Prostor vam se čini skučenim? Evo pet načina da ga 'povećate'

Organizujte šerpe i tave iznad štednjaka

Najčešće korištene šerpe i posude držite iznad štednjaka tako da su nadohvat ruke dok kuhate. Postavite jednostavni nosač na zid, vodeći računa da bude dovoljno čvrst da podnese težinu. Koristite kuke kako biste objesili šerpe, tave i posuđe tačno tamo gdje će vam trebati.

Poredajte tave okomito

Kad spremate ravne predmete poput plehova za pečenje, možete uštedjeti prostor tako što ćete ih postaviti okomito umjesto vodoravno. Odlično rješenje uski je ormarić na izvlačenje u koji možete staviti tave i plehove za pečenje.

Postavite montažnu ploču od iverice

Objesite šerpe i tave na montažnu ploču koju lako možete pričvrstiti na slobodan zid ili čak i na poleđinu kuhinjskog ormarića. Ovakva ploča nudi ideju za pohranu šerpi i tava koja je u potpunosti prilagodljiva. Postavite ploču i upotrijebite niz kukica kako biste objesili šerpe i tave za ručke. Ova ideja za organizaciju kuhinje dobro funkcioniše i za druge predmete, uključujući ploče za rezanje, posuđe za kuhanje, kuhinjske makaze, šoljice za mjerenje i još mnogo toga.

Montirajte stropni nosač

Ako ste ograničeni i zidnim prostorom i odlaganjem u ormaru, posegnite u visinu. Stropni nosači lonaca dostupni su u najrazličitijim veličinama i pružaju izvrsno rješenje ako vam je ponestalo prostora za pohranu.

Iskoristite plitku ladicu na dnu kuhinje

Još jedna pametna ideja za pohranu tava je da ih stavite ravno u plitku ladicu na dnu kuhinje. Ovi skriveni pretinci za odlaganje mogu se ugraditi ispod donjih ormarića ili uređaja. Plitka ladica savršena je za pleh za pečenje, posude za pizzu, kalupe za muffine i još mnogo toga. Ako je potrebno, upotrijebite razdjelnike da tave ne bi zveckale kad otvorite ladicu, piše Living.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije