Pet biljaka koje trebate posaditi u januaru: Izgledat će fantastično

0
Radiosarajevo.ba
Pet biljaka koje trebate posaditi u januaru: Izgledat će fantastično
Foto: Pexels / Ilustracija

Nekoliko biljaka može se posaditi ovog mjeseca kako bi dodali boju i zanimljivost vrtovu tokom zimskih mjeseci.

Januar je često hladan, sumoran mjesec što znači da korov, zarasle živice i raščupane biljke mogu učiniti da zimski vrt izgled divlje i zapušteno. No uprkos hladnom vremenu, vrtlari mogu posaditi mnoštvo lijepog cvijeća kako bi dodali malo boje i zanimljivosti svojem zimskom vrtu.

Imajući to na umu, dva stručnjaka za vrt podijelila su koje cvijeće sada posaditi kako bi "uljepšali vrtove".

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

"Iako se januar može činiti prehladnim, zapravo je idealan mjesec za sijanje sjemena u zatvorenom prostoru ili u stakleniku", rekao je Kevin Gess, vrtni stručnjak i vlasnik Prestige Lawns.

"Za izdržljive jednogodišnje biljke kao što su mirisna grahorica, maćuhice i trajnice koje rano cvjetaju, razmislite o sjetvi sjemena. Ako ih posadite sada, možete im dati prednost i zajamčiti proljetnu rapsodiju boja u vrtu", dodao je.

Održite svježinu svog cvijeća uz pomoć samo jednog bakrenog novčića

Održite svježinu svog cvijeća uz pomoć samo jednog bakrenog novčića

"Iako se može činiti kao veliki izazov, dodavanje lišća i cvijeća u vaše vanjske prostore zahtijeva malo truda i donosi veliku nagradu – a sve ovisi o cvijeću koje odlučite posaditi", rekao je glasnogovornik kompanije Garden Buildings Direct.

"Zbog toga smo željeli podijeliti svoje omiljene biljke i cvijeće koje nije potrebno održavati, a vole ih i početnici i iskusni vrtlari kako bismo uljepšali vrtove u novoj godini", dodaje.

Stručnjaci za vrtlarstvo na GardenBuildingsDirect.co.uk također su podijelili koje se "biljke bez problema" sada mogu posaditi da "dodaju boju" vrtu.

Rana ozimnica

Rane ozimnice vole oprašivači i vrlo ih je lako njegovati što ih čini savršenim za vrtlare amatere. Ove lijepe biljke cvjetaju početkom januara i daju lijepu boju zimskim vrtovima.

Također im nije potrebno obrezivanje i potrebno im je samo malo zalijevanja u proljeće, što ih čini lakim za održavanje.

Ciklame

Ciklame su poznate po svojim prekrasnim ružičastim i magenta cvjetovima koji se pojavljuju od januara do marta. Ove biljke mogu preživjeti i najoštrije zime i imaju tamnozeleno lišće sa srebrnim i bijelim tragovima.

Umjesto da se sade u zemlju, ciklame se mogu posaditi u posude, što ih čini idealnom biljkom za početnike. Neke sorte ciklame moraju se saditi u zatvorenom prostoru, stoga svakako odaberite sorte za eksterijer.

Ciklama

Jaglaci

Jaglaci su otporni i dolaze u mnoštvu boja uključujući ružičastu, ljubičastu i žutu. Neke sorte jaglaca počinju cvjetati već u januaru i dat će živopisni štih vrtu. Jaglaci su otporni i mogu oživjeti vrt tokom cijele godine. Također zahtijevaju malo održavanja, niske cijene i lako su dostupni u većini vrtnih centara.

Mirisna grahorica

Mirisna grahorica je jednogodišnja biljka koja se ovog mjeseca može sijati pod staklom ili u zatvorenom prostoru tako da razvije snažno korijenje i razvije veće biljke. Mirisna grahorica cvjeta ili u kasno proljeće ili u jesen.

Maćuhice

Maćuhice su idealne biljke za dodavanje boje loncima, rubovima i gredicama. Dolaze u mnoštvu boja uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu i crvenu.

Biljke cvjetaju tokom cijele godine, uključujući i zimu, ali ako ih sada posijete ispod stakla, vjerojatno će cvjetati između maja i septembra, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije