Otkrivena tajna savršeno kuhane riže: Postupite ovako i rezultat će vas zadiviti
Ako ste ikada bili nezadovoljni rezultatima kuhanja riže, možda je vrijeme da otkrijete jednostavnu, ali ključnu tajnu za postizanje savršene teksture i okusa.
Prema najnovijim saznanjima, jedna od najčešćih grešaka u pripremi riže je njezino ubacivanje u vruću vodu. Međutim, postoji jednostavan korak koji može transformirati vaše rižoto ili prilog od riže - pirjanje prije kuhanja.
Pirjanje riže prije kuhanja nije samo za specijalne prigode, već može biti ključ za svakodnevno poboljšanje okusa vaših jela. Taj postupak pomaže u razvijanju bogatog, orašastog okusa i sprječava da se riža pretvori u kašu tokom kuhanja.
Nastavlja se potraga za meteorologom na Bjelašnici: Oko 50 pripadnika GSS-a na terenu
Sve što trebate je zagrijati malo ulja ili maslaca u tavi, dodati rižu i pirjati je nekoliko minuta uz stalno miješanje. To će dati riži dodatnu dimenziju okusa i teksture. Možete čak i lagano tostirati rižu na tavi za još intenzivniji okus.
Kada završite s pirjanjem, dodajte tekućinu po izboru i kuhajte rižu kao i obično. Ako je dodajete u jelo koje je već djelomično skuhano, jednostavno je ubacite i kuhajte dalje.
Isprobajte ovaj jednostavan trik i uživajte u savršenoj riži svaki put!", piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.