Kako i koliko dugo zapravo treba da se kuhaju viršle?
Delikates napravljen od mesa, čuvene viršle, često se nalaze na stolu u brojnim domaćinstvima.
Iako ih zdravstvena struka ne preporučuje, njihov ukus, mekoća i brzina kojom se spremaju, često su tu da ih ipak dovedu na naše tanjire.
I gotovo je nemoguće ne znati kako se kuhaju viršle, jer je toliko lako da čak i dijete od 9, 10 godina to može samostalno da uradi.
Goganović otišao u Pentagon pa pričao o "stavovima srpskog naroda, historiji, NATO-u..."
Ipak, ponekad smo u dilemi i pitamo se, da li su zaista kuhane, koliko je potrebno da vri voda i one u njima.
Na svakom pakovanju obično piše koliko dugo viršle treba da se kuhaju. To zavisi od proizvođača, pa je najbolja pratiti uputstvo sa pakovanja.
Prije su govorili da ovo ne radimo s krompirom, a sada preporučuju: Postupate li ispravno?
Ukoliko ipak niste sigurni ili na njima ne piše, jer ste možda kupili u rinfuzu važno je da znate jednu stvar.
Prvo viršle uvijek oljuštite, nemojte da ih kuhate sa folijom. Štetna je po zdravlje, a i viršla se često zalijepi za njih tokom kuhanja.
Druga važna stvar je da mjerite vrijeme kuhanja od onog momenta kada su viršle počele da kuhaju, tj kada je proključala voda u koju ste ih stavili.
Treća i najvažnija stvar kod kuhanja viršli je to da ih kuhate dok ne nabubre. Nekima će trebati 3,4 minuta, drugima i do 10. Upamtite, tek kad viršla nabubri spremna je da se vadi iz ključale vode.
Nakon što je izvadite ona obično ponovo splasne, ali to ne treba da vas brine, to je normalan proces.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.