Zašto se dodaje lovorov list u hranu? Ovo sigurno niste znali, a pomoći će vam

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se dodaje lovorov list u hranu? Ovo sigurno niste znali, a pomoći će vam
FOTO: Pixabay / Lovorov list

Lovorov list se generacijama koristi kod kuhanja zbog njegovog neodoljivog mirisa i arome. On je, također, dobar za zdravlje.

Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Jedna je studija pokazala da konzumacija lovorovog lišća, od jedan do tri grama dnevno tokom 30 dana, smanjuje čimbenike rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti te je sugerirala da bi lovorov list mogao biti koristan za osobe s dijabetesom tipa 2, piše Health Shots.

Lovorov list, također, može smanjiti razinu "lošeg" holesterola. Osim toga, pomaže kod želučanih tegoba te olakšava probavu.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Eterično ulje od lovorovog lišća može se koristiti za ublažavanje simptoma raznih respiratornih problema. Linalol u lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod tretiranja stresa, tjeskobe i depresije.

Lovorov list, također, ima antifungalna svojstva, pa se preporučuje za olakšavanje gljivičnih infekcija. Osim toga, zahvaljujući tome što sadrži rutin i kofeinsku kiselinu štiti zdravlje srca.

Jedinstvena kombinacija antioksidansa i organskih spojeva u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, pomaže kod negativnih učinaka slobodnih radikala koji uzrokuju rak, navodi se u časopisu Journal of Nutrition Research.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije