Ovo su simptomi da ste ovisni o fast foodu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su simptomi da ste ovisni o fast foodu
Foto: Unsplash / Brza hrana

Kada jedemo ultraprerađenu hranu, ona pogađa sistem nagrađivanja mozga, koji uključuje zadovoljstvo, motivaciju i učenje i tjera nas da više žudimo za njom.

Nedavne studije sugeriraju da brza hrana nije samo osmišljena da bude ukusna, već i da stvara ovisnost - toliko da neki stručnjaci potrebu za konzumacijom brze hrane nazivaju mentalnom bolešću. Simptomi ‘poremećaja upotrebe ultraprerađene ili visokoprerađene hrane’ uključivali bi intenzivnu žudnju i poteškoće u smanjenju konzumacije, kao i simptome kao što su razdražljivost i uznemirenost pokušavajući smanjiti unos, rekla je Ashley Gearhardt, profesorica psihologije na Sveučilištu u Michiganu za New York Post

Decenije istraživanja pokazala su da je ultra-prerađena hrana - poput čipsa, nekih žitarica, kupovnih začina i zapakiranih grickalica - loša za tijelo.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Uz sve više dokaza da su mozak i crijeva suštinski povezani, stručnjaci kažu da hrana također ima moć promijeniti naše mišljenje, pridonoseći poremećajima raspoloženja, problemima sa spavanjem, smetnjama u učenju i kognitivnom padu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije