Priprema savršeno pečenog odreska nije lak zadatak, a male greške u postupku mogu ozbiljno narušiti ukus i kvalitet mesa. Poznati kuhar Andy Hearnden, poznat kao Andy Cooks na TikToku, podijelio je tri najčešće greške koje ljudi prave pril...
Riža je osnovna namirnica u domaćinstvu poznata po svojoj svestranosti, savršeno se slaže sa svime, od piletine , govedine i ribe do karija i prženih jela. Ali uprkos svojoj svestranoj prirodi, može biti pravi izazov savršeno skuhati rižu....
Spremate ručak, odlučili ste da je meso najbolji izbor, ali ste ga zaboravili izvaditi iz zamrzivača? Možete koristiti mikrovalnu, ali postoji rizik da će meso djelimično biti prepečeno. Zato isprobajte ovaj genijalan trik. Uzmite dvije m...
Svježe začinsko bilje, poput peršuna i komorač, ne samo da jelu daje aromu i svježinu, ono je i vrijedan izvor vitamina i minerala. Iako često završe kao dekoracija na tanjiru, njihova uloga u kulinarstvu je daleko značajnija. Ali, prije n...
Rešedija je stara bosanska poslastica na kojoj su odrasle brojne generacije, ali je danas, nažalost, gotovo zaboravljena. Iako se rijetko priprema, ovaj recept sa sobom nosi snažan osjećaj nostalgije i vraća u tople mirise domaće kuhinje....
Ako volite miris sveže pečenog peciva i ukus slatkog eurokrema koji se topi u ustima, ove domaće kiflice će vas oduševiti. Idealne su za porodična okupljanja, uz šolju mlijeka, kafe ili čaja. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je neodolji...
Grah je omiljena i neizostavna namirnica u ishrani mnogih na Balkanu – bogat je hranjivim tvarima, ali i poznat po tome da kod nekih ljudi izaziva nadutost i druge probavne smetnje. Uzrok za to su složeni ugljikohidrati – oligosaharidi, ka...
Pohovane tikvice su nezaobilazno ljetno jelo u mnogim domaćinstvima – brzo se pripremaju, ukusne su i vole ih i djeca i odrasli. No, koliko puta vam se dogodilo da upiju previše ulja i postanu premasne? Postoji jednostavan trik koji će vaš...
Istraživanje objavljeno 2022. godine koje je sproveo Globalni centar za ekološku sanaciju (Global Centre for Environmental Remediation) donosi uznemirujuće podatke: čak i jedna ogrebotina na neprijanjajućoj tavi – tačnije onoj s teflonskim...
Grašak je mnogima jedan od omiljenih priloga, ukusna i zdrava opcija koja se pripremi za svega dvadeset minuta. Mi vam danas otkrivamo trik uz pomoć kojeg možete zgusnuti grašak bez zaprške. Sastojci 500 g graška 1/2 male glavice luka...
Tjestenina je jedna od najomiljenijih i najsvestranijih namirnica u svijetu, savršena za brze obroke, ali i za složena gurmanska jela. Iako se čini da je njena priprema jednostavna poput kuhanja vode, kulinarski stručnjaci ističu da mnogi f...
Smokve su sinonim za ljeto i ljetnje dane, a često ih povezujemo sa morem jer se najčešće uzgajaju na Mediteranu. Međutim, sve su češći na kontinentu, a mogu se jesti sirovi ili od njih napraviti džem i razne druge slatkiše. Ali da li ste...
Špageti su više od obične tjestenine — oni su simbol italijanske kulinarske baštine, tradicije i uživanja u jednostavnom, ali savršenom obroku. Iako se može činiti praktičnim prelomiti špagete kako bi lakše stali u lonac, ovo je korak koji...
Imate jabuke koje već danima stoje na kuhinjskom stolu, polako venu i gube sjaj? Umjesto da završe u smeću, pretvorite ih u neodoljivu domaću poslasticu. Ove pitice s jabukama gotove su za samo 15 minuta, a spoj su topline, mirisa cimeta i...
Tajni sastojak koji čini jela kao što su ćufte i punjene paprike mnogo sočnijim i ukusnijim. Recepata za mljeveno meso ima milion. Al ono što se najčešće pravi su pljeskavice, ćevapi, ćufte i faširane šnicle. Sva ova jela su vrlo jednosta...
Lovorov list, često neprimjetan sastojak u kuhinji, zapravo je jedan od najsnažnijih prirodnih saveznika zdravlja. Iako ga najčešće koristimo za aromatizovanje jela, njegova prava vrijednost leži u ljekovitim svojstvima koja se prenose gene...
Mrkva je nezaobilazan proljetni prilog, posebno za Uskrs, ali prema savjetima kuhara, mnogi prave veliku grešku prilikom njene pripreme – kuhaju je u vodi. Iako se ovo čini kao najjednostavniji način, stručnjaci upozoravaju da time gubimo i...
Kada pripremate tortu ili kolače, jedna od čestih poteškoća može biti pravilno oblaganje kalupa papirom za pečenje. Iako se čini jednostavno, mnogi se suočavaju sa klizavim papirom koji ne želi da ostane na mjestu. Donosimo vam trik koji ć...
Ako tražite ideju za toplo, zasitno i ukusno jelo koje će nahraniti cijelu porodicu, imamo recept koji će vas oduševiti! Kremasti složenac s gljivama, povrćem i parmezanom savršena je kombinacija ukusa, a uz to se priprema za samo sat vreme...
Krompir je jedan od najpristupačnijih i najsvestranijih sastojaka koji se mogu pronaći u gotovo svakoj kuhinji. Bilo da ga kuhate, pečete, pržite ili pasirate, krompir se lako pretvara u ukusan obrok. Ipak, ako težite savršenom pire krompir...
Dinstanje mesa zahtijeva strpljenje i tačne korake kako bi rezultat bio mekan, sočan i ukusan. Česta greška je dodavanje previše tekućine na početku, zbog čega meso izgubi teksturu i aromu. Najbolji komadi za dinstanje su oni tvrđi, poput...
Nema ukusnog i dobrog jela bez dodavanja crnog luka prilikom pripreme. Dinstanje luka je jednostavan proces koji domaćice ponavljaju skoro svakog dana. Ali, vrhunski kuhari uvijek se služe jednim trikom zbog kojeg im svako jelo koje sadrži...
Iako su spora kuhala popularna zbog uštede vremena i energije, stručnjaci upozoravaju na moguće zdravstvene opasnosti ako se ne koriste ispravno, uključujući rizik od trovanja hranom. Ova kuhala omogućuju pripremu raznih supa i variva do m...
Pek papir, poznat i kao papir za pečenje, neizostavan je u mnogim kuhinjama zbog svoje otpornosti na toplotu i neljepljivosti. Globalna industrija pek papira vrijedi preko 960 miliona dolara, što ukazuje na njegovu široku upotrebu. Međutim...
/ Najkomentiranije
Oglasilo se Vijeće za sigurnost Irana: "Nismo napali prvi, prst je na okidaču"
Skoro pa top lista - Estelle, Benson Boone, Santana, Swedish House Mafia...
Najbolji saveznik u borbi protiv korova: Već ga imate u svom domu
Savez kolumnista | Dr. Emir Hadžikadunić: 12 dana rata – od nagle eskalacije do brzog prekida vatre
Zvizdić traži hitnu reakciju Ustavnog suda: “Nelegalan konkurs u RS-u je udar na državu”
Problemi u Mostaru: Grad ostao bez obrazaca za državljanstvo
Reis Kavazović: Ako ne stanu zločini nad Palestincima – sve je samo igra bez granica
Uhapšen suprug zbog ubistva partnerice u Hrvatskoj: Slučaj koji je potresao regiju
Određen pritvor za Ahmeda Kastratija: Nekadašnji borac osumnjičen za brutalni napad
Canyon redefiniše osobnu tehnologiju sa Hexagonalnim dizajnom
Objavljeno kako je Izrael zastrašivao iranske generale: "Imate 12 sati da pobjegnete, blizu smo"
Rusija se oglasila o primirju: "Prerano je za zaključke, mi smo za mir"
Salkić: Javnost podcjenjuje aktivnosti RS-a. Rezervni sastav policije dio je plana za dan 'D'
Policijska akcija u Starom Gradu: Pronađeno 45 ilegalnih migranata u privatnim objektima
Da li će doći do primirja u Gazi? "U toku su pregovori sa izraelskom stranom i Hamasom"