Prije su govorili da ovo ne radimo s krompirom, a sada preporučuju: Postupate li ispravno?

0
Radiosarajevo.ba
Prije su govorili da ovo ne radimo s krompirom, a sada preporučuju: Postupate li ispravno?
Pixabay / Krompir / Ilustracija

Mnogi koji su odavno kupili veće količine krompira sada su u situaciji da su im krompiri isklijali. Naime, krompir su skladištili na pogrešan način. 

Mislite li da dobro radite ako krompir čuvate na tamnom i hladnom mjestu na dobrom ste tragu, ali tek donekle. Čuvanje u podrumu ili svježijem uglu kuhinje jednostavno nije dovoljno hladno niti tamno. Tako bar tvrdi osnivačica The Full Freezera, Kate Hall, koja savjetuje da krompire treba držati u frižideru.

Hall je to svoje stajalište i objasnila za Express: "Ranije se govorilo da ne bismo trebali držati krompire u frižideru jer je postojala zabrinutost da bi to moglo dovesti do dodatnih šećera u krompirima, koji se zatim pretvaraju u akrilamid kada se kuhaju, ali studija Odbora za toksičnost hemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) dokazala je da su te zabrinutosti bile neutemeljene, pa je frižider najbolje mjesto za čuvanje vaših omiljenih gomolja."

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson tvrdi da vlaga može uzrokovati truljenje krompira, što neće utjecati na njegov rok trajanja. Kako biste pripremili krompir za frižider, prvo obrišite svu prljavštinu suhom krpom, ali nemojte prati krompir dok ga ne budete spremni koristiti. Stavite ga u posudu obloženu papirnatim ubrusima, gdje bi trebao ostati svježi do četiri sedmice bez klijanja ili zelenih mrlja na vidiku.

Sylvia je objasnila: "krompir ispušta plin etilen, koji može uzrokovati brže sazrijevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Držite krompire odvojeno od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osjetljivih na etilen kako biste im produžili rok trajanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije