Većina radi ovu grešku kada čuva konzervisanu hranu, a može biti veoma opasna po zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Većina radi ovu grešku kada čuva konzervisanu hranu, a može biti veoma opasna po zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija

Konzerve za hranu, često izrađene od aluminija, kositra ili čelika, na prvi se pogled mogu činiti neuništivima, ali nisu tako nepobjedive kao što se čine - morate pažljivo rukovati s njima kada ih skladištite, posebno ako ste ograničeni prostorom u špajzu.

Samo jedno pogrešno uvjerenje može vas skupo koštati, a to je ako slažete više konzervi jednu na drugu ili stavljate na njih teške predmete pod pretpostavkom da su sposobne izdržati opterećenje. Ali, prevarili biste se.

Konzerve se pod oterećenjem mogu deformisati, a nazigled manja oštećenja poput udubljenja i savijanja metala mogu ugroziti hermetičku zaštitu limenki, izlagajući sadržaj zraku i bakterijama.

Senja Mahinić: Kako su rušili Slavena Kovačevića

Senja Mahinić: Kako su rušili Slavena Kovačevića

Iz toga može proizaći dug popis zdravstvenih opasnosti, ali najviše zabrinjava, prema USDA-i, povećani rizik od botulizma. Zato organizacije poput američkog Nacionalnog centra za kućno čuvanje hrane preporučuju da se konzerve ne slažu u više od dva sloja.

Također, trebali biste izbjegavati stavljanje teških predmeta poput staklenih tegli ili hrane u kutijama na konzervisanu hranu. Ne želite rizikovati ispravnost konzervisane hrane u zamjenu za nekoliko dodatnih centimetara prostora za pohranu, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije