Genijalan kulinarski trik naših nana: Ubacite ovo u tavu i zaboravite na prskanje ulja
Prženje u dubokoj masnoći uvijek nosi rizik od prskanja vrelog ulja koje može da izazove ozbiljne opekotine na rukama i licu.
Bez obzira na to da li pržite meso, krofne ili pomfrit, vrelo ulje najčešće prska na sve strane, pa čak i ako izbjegnete opekotine sigurno će kapljice masnoće završiti na šporetu i zidovima kuhinje.
Kako je na društvenim mrežama otkrila influenserka Mirjana, od nane je naučila sjajan trik kako spriječiti vrelo ulje da prska prilikom prženja.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Da bi ste spriječili prskanje, biće dovoljno da u vrelo ulje ubacite komadić korice hljeba. On će istog trenutka "smiriti" ulje, odnosno "pokupiti" vodu, pa ulje neće prskati kad u njega ubacite, recimo, meso ili tijesto koje bi trebalo pržiti u većoj količini masnoće.
Hljeb je neutralna namirnica koja neće utjecati na ukus mesa ili krofni.
Mirjana je demonstrirala kako to i praktično izgleda prilikom prženja jaja na oko u tavi, a napomenula je da ovaj trik "radi" i prilikom prženja u fritezi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.