Stručnjakinja upozorava: Ove stvari u domu ne smijete čistiti octom

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja upozorava: Ove stvari u domu ne smijete čistiti octom
Foto: Pixabay / Proizvod za čišćenje kuhinjskih stvari

Bijeli ili alkoholni ocat sjajan je za čišćenje u domu, ali stručnjaci opominju da ga ne biste trebali svugdje koristiti.

Bijeli ocat je posljednjih godina postao sve popularniji za korištenje u domaćinstvu tokom čišćenja. On zbog značajnog sadržaja octene kiseline može ukloniti prljavštinu, masnoću i kamenac.

Iako postoji mnogo područja na kojima se može koristiti, stručnjakinja za čišćenje Sarah Dempsey otkrila je na koja se četiri predmeta bijeli ocat nikada ne smije koristiti.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Veš mašina

Mnogi ljudi vole čistiti veš mašinu bijelim octom ili ga dodavati kao pomoć pri pranju. Međutim, Sarah je opomenula da je tako možete oštetiti.

Zbog gumenih brtvi i crijeva, bijeli ocat se nikada ne bi trebao koristiti na veš mašini. Umjesto toga, odlučite se za specijalizirani proizvod za čišćenja kako bi uređaj duže trajao.

Veš mašina / Ilustracija

Kamene radne ploče

Oni koji imaju radne ploče od kamena ili mramora trebali bi izbjegavati čišćenje bijelim octom jer on otupljuje i nagriza prirodni kamen. Radna ploča zbog toga može izgubiti sjaj te se može i oštetiti.

Umjesto toga, stručnjakinja je preporučila čišćenje radnih ploča blagim sredstvom za pranje suđa.

Ilustracija/Kuhinja

Ogledalo

Dok je bijeli ocat odličan za pranje prozora, treba ga izbjegavati na ogledalima.

Sarah je otkrila da ocat može prodrijeti do pozadine ogledala, područja koje ga čini sjajnim. Umjesto toga, koristite krpu od mikrovlakana na koju ćete nanijeti malo sredstva za čišćenje stakla.

Čišćenje ogledala

Mašina za suđe

"Bijeli ocat ustvari uopšte ne čini veliku razliku. Umjesto toga, bolje je koristiti sredstva za čišćenje mašine za veš jer su ona posebno formulirana da je dobro očiste", objasnila je Sarah, javlja Express.

Savjeti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije