Skoro zaboravljena poslastica, a rado je jedemo: Kako napraviti najukusniju sutliju?

0
Radiosarajevo.ba
Skoro zaboravljena poslastica, a rado je jedemo: Kako napraviti najukusniju sutliju?
Foto: Screenshot/YouTube / Sutlija

Neka smo jela nekada svi jeli i rado ih pripremali, a danas su gotovo zaboravljena jer su ih potisnuli savremeniji recepti s modernijijm namirnicama.

Malo fotogeničnija jela koja bolje izgledaju na Instagramu ili na restoranskom jelovniku danas mnogo više privlače pažnju. No kao što dobro znamo, dobar izgled nekog jela ne mora nužno ići pod ruku s dobrim okusom, a pored toga, nekim se okusima uvijek lijepo vratiti.

Takav je slučaj i sa sasvim običnom sutlijom, poslasticom iz djetinjstva koja je mnogima bila jedno od prvih jela koja su probali. Slatkasta i lako probavljiva, kao stvorena je za malu djecu, ali i za sve druge kojima treba malo hranjive utjehe.

Pogledajte kako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u FBiH

Pogledajte kako izgleda gradilište jedne od najvećih novih fabrika u FBiH

Nažalost, sutlije se obično sjetimo u ružnim prilikama, kad imamo određene probavne tegobe pa nam treba za oporavak, doduše u tom slučaju obično bez mlijeka, ali s onom dobro poznatom naribanom čokoladom koja bi nas, kao, trebala malo zavarati...

Promijenite praksu i vratite sutliju na svoj jelovnik. Vrlo je zgodna kao doručak, može se pripremiti i sa zdravijom integralnom rižom te sa zamjenskim mlijekom, a dopušta vam igranje s okusima do mile volje: pored spomenute čokolade uz sutliju veoma dobro idu orašasti plodovi, cimet i svježe voće. Prepustite se mašti i uživat ćete, a uz jako malo truda i troška.

Jamie Oliver donosi novi recept: Čokoladna torta bez brašna od samo šest sastojaka

Jamie Oliver donosi novi recept: Čokoladna torta bez brašna od samo šest sastojaka

Sastojci

  • 300 ml mlijeka
  • 150 ml vode
  • 70 g riže
  • 1 vanilin šećer ili 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • dodaci po želji

Priprema

Kuhajte rižu s malo soli dok nije skoro gotova pa je procijedite od eventualnog ostatka vode.

Dok se riža kuha, zagrijte mlijeko s vanilin šećerom. Čim zavrije dodajte mu rižu i kuhajte bez miješanja na umjerenoj temperaturi dok riža ne omekša. Mora ostati rijetko jer će se zgusnuti dok se hladi.

Prebacite u zdjelicu i začinite po želji. To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije