Ukusni rižoto s piletinom je idealan izbor za današnji ručak

0
Radiosarajevo.ba
Ukusni rižoto s piletinom je idealan izbor za današnji ručak
Foto: Unsplash / Rižoto

Ukusni rižoto s piletinom mnogima je jedno od omiljenih jela i kod mnogih se na meniju uvijek nađe barem nekoliko puta mjesečno.

To ne treba čuditi jer je ovako spremljen ručak jako fin, a iako nije među najbržim receptima priprema je relativno jednostavna. Uz malo prakse baš svako može postati pravi majstor u njegovom spremanju.

Uz nezaobilaznu rižu, ovo je obrok bogat povrćem i mesom, a za spremanje su vam potrebne namirnice kao što su mrkva, luk i celer, piše Recepttura.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Sastojci

  • 50 ml ulja
  • 1 veliki crveni luk
  • 2 veće svježe mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 2 češnja bijelog luka
  • 400 g pilećeg bijelog mesa
  • 300 ml paradajz sosa
  • 300 ml vode
  • 200 g riže
  • so
  • papar
  • 50 g putera

Priprema

Crveni luk oguliti i narezati na male komadiće. Očistiti mrkvu pa je narezati na polovice i četvrtine, a onda na sitne komadiće.

Ideja za zasitan italijanski ručak bez mesa: Cannelloni sa sirom i sočnim preljevom

Ideja za zasitan italijanski ručak bez mesa: Cannelloni sa sirom i sočnim preljevom

Celeru skinuti koru, te ga narezati na istu veličinu kao i mrkvu. Oguliti bijeli luk te ga narezati na sitne komadiće.

Piletinu narezati na komade veličine oko 1 do 1,5 centimetara.

U posudu za kuhanje sipati ulje i pustiti da se ugrije. Zatim u nju ubacivati redom narezani luk, mrkvu, celer i na kraju bijeli luk.

Dinstati uz miješanje 10-ak minuta.

U omekšalo povrće ubaciti narezanu piletinu pa uz miješanje ponovo dinstati 10 minuta. Nakon 10 minuta uliti paradajz sos, promiješati i pustiti da krčka još 5 minuta.

Zatim doliti vodu, promiješati i kad prokuha krčkati 15 minuta. Na kraju sipati rižu u posudu, dobro promiješati i kuhati prema uputstvu sa kutije od riže (15 do 20 minuta).

Paziti da jelo ne ostane bez vode (po potrebi doliti još tople vode u posudu). Posoliti i pobiberiti po ukusu, a na samom kraju ubaciti puter i promiješati rižoto da ga riža što bolje upije.

Kad je jelo gotovo, skloniti ga s vatre i ostaviti da "odmori" 15-ak minuta prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije