Ako pravite prženice na ovaj način, više nikad neće biti masne, gnjecave ili suhe

0
Radiosarajevo.ba
Ako pravite prženice na ovaj način, više nikad neće biti masne, gnjecave ili suhe
Facebook / Ilustracija

Ovo je jedno od jela koje su nam nane i mame nerijetko pripremale, a koje i danas rado jedemo, čak i u novoj, slatkoj varijanti.
 
Mnogi među nama odrasli su na prženicama ili, kako ga neki zovu, pohovanom hljebu. Međutim, iako ih jedemo već godinama, bilo za doručak ili večeru, u slatkoj ili slanoj varijanti, i zapravo je vrlo jednostavno jelo, zna se dogoditi da nas razočaraju.

Za to, očekivano, ne postoji samo jedan razlog, već njih nekoliko, a kad ih jednom usvojite, vidjet ćete, svaki put će vam ispasti savršene. Neće biti ni suhe, ni gnjecave, ni masne, ni izgorene, već savršeno meke, sočne i slasne.

Idealna mjera

Svima nam se dogodilo da izrežemo gotovo cijelu štrucu hljeba i očekujemo da će za to biti dovoljna 2, 3 jajeta i 2 dl mlijeka. To nije dovoljno. A dogodi se i da pretjeramo s mlijekom zbog čega su prženice gnjecave ili, ipak, dodamo previše jaja, pa postanu žilave. Mjera je sljedeća: na 2 šnjite običnog bijelog hljeba ide jedno cijelo jaje i oko 50 ml mlijeka.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Priprema

Iako se mnogi uhvate miksera čim treba umutiti jaja, za ovo jelo to nije dobro, kao uostalom i kad pohujete. Potrudite se i umutite jaja i mlijeko viljuškom ili mutilicom jer će prženice biti puno sočnije.

Doručak gotov za 10 minuta: Potrebna su vam samo četiri sastojka

Doručak gotov za 10 minuta: Potrebna su vam samo četiri sastojka

Koji hljeb koristiti

Za prženice možete koristiti gotovo sve vrste hljeba, osim možda čistog raženog i heljdinog, jer je kompaktan, mokar i neće dobro upiti mlijeko i jaja. No, bitno je i da ne koristite svježi hljeb kako se prženice ne bi raspadale pri prženju. Za prženice je, dakle, najbolji hljeb star barem dan ili dva.

Koliko ga debelo rezati

Kao i mnogim drugim stvarima u životu, tako je i kod prženica bitno naći ravnotežu. Kriške hljeba ne smiju biti pretanke (jer će se ili raspasti ili izgorjeti), ali ni predebele (jer bi mogle ostati gnjecave ili suhe u sredini). Oko 1,2 cm bi bilo idealno.

Na čemu ih pržiti

Prženice se prže na dvije kombinacije masnoća. Prva, za slatku varijantu jesu ulje i puter, a druga, za slanu varijantu je samo ulje. Za čistim uljem posegnite samo kad nemate druge masnoće u kući. A čisti puter izbjegavajte jer će vam prženice lakše izgorjeti.

Treba li masnoća biti kipuća

Kod prženja prženica vrlo je važno ne zagrijati kombinaciju masnoća na najjačoj temperaturi kako ne biste dobili crne prženice. Dakle, ako imate štednjak na struju, kojem je jačina temperature izražena od 1 do 9, tada masnoće zagrijte na 8, a dok ih pržite smanjite na 7. I pazite, prženice se prže svega nešto više od minutu sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije