Ručak koji miriše na djetinjstvo: Donosimo vam recept za hercegovačku izlivaču

2
Radiosarajevo.ba
Ručak koji miriše na djetinjstvo: Donosimo vam recept za hercegovačku izlivaču
Foto: Coolinarika / Hercegovačka izlivača

Za starinski recept za hercegovačku izlivaču kažu da nikada neće izaći iz mode.

Jelo je ovo koje mnoge podsjeća na djetinjstvo i najčešće se pravi kad nemamo puno vremena, a i kad želimo 'sačuvati' kućni budžet.

Izlivača ima mnoštvo različitih varijanti što u izradi, što u sastojcima pa je zato i danas jako popularna. Neko u smjesu dodaje jaja i pavlaku, netko različite vrste sireva, ali onaj jednostavni stari recept je baza u koji svako može dodati neke sastojke koje voli.

Austrijanci donijeli odluku o Bleiburgu

Austrijanci donijeli odluku o Bleiburgu

Sastojci

5-6 krompira
1-2 crvena luka
šolja brašna
voda po potrebi da se zamjesi gusto tijesto
sol, biber
ulje

Priprema

Luk isjeckati i prepržiti na ulju dok ne dobije zlatnu boju.

Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera

Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera

Krompir izrendati i iscijediti.

Pomiješati luk i krompir, te posoliti i pobiberiti. Ovu smjesu povezati s bijelim brašnom, dodajući malo ulja i vode prema potrebi.

Ukoliko želite, dodajte jaja (pojedini dodaju i prašak za pecivo). Smjesu stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje ili ga pomastili.

U rerni, prethodno ugrijanu na 200 stepeni, peći od 30 do 45 minuta, u zavisnosti od debljine izlivače.

Gotova je kad 'porumeni', a, po želji, poslužite s jogurtom, kajmakom ili sirom...

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije