Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera

0
Radiosarajevo.ba
Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera
Foto: Instagram / Ćaknuti kolač

Kolač je smišljen 1930-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme Velike depresije kada stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država nije imalo pristup svim željenim namirnicama, ali je i dalje željelo jesti ukusnu hranu.

Wacky cake ili u prijevodu s engleskog ćaknuti kolač popularna je slastica porijeklom iz američke kuhinje.

Tačnije, riječ je o kolaču smišljenom tokom 1930-ih godina, kada je u Sjedinjenim Američkim Državama bila Velika depresija, pa stanivništvo nije imalo pristup svim željenim namirnicama. Ali to ih nije sprječavalo da i dalje spremaju i jedu ukusnu hranu.

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Iz tog razloga nije čudno da wacky cake ne sadrži jaja, puter ni mlijeko.

Bez jajeta, koje inače djeluje kao vezivo u kolačima, mogli biste pomisliti da će se slastica raspasti nakon što je izvadite iz rerne.

Desert koji se ne peče: Kolač bez šećera, glutena i laktoze

Desert koji se ne peče: Kolač bez šećera, glutena i laktoze

Ali to se ipak neće dogoditi zahvaljujući jabukovom octu, koji jača gluten u brašnu, dok u kombinaciji sa sodom bikarbonom garantira da će se biskvit dignuti. Sočnost kolaču daje ulje.

Za ovaj recept ne treba vam nikakvo posebno slastičarsko znanje ni oprema. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih peći u rernu. I to je to!

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 200 g bijelog šećera
  • 180 g brašna
  • 85 ml ulja
  • 4 kašike nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašika jabukovog octa
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna kašičica sode bikarbone
  • ½ čajne kašičice soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Prosijte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol u posudu. Dodajte ulje, ocat i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješajte. Umiješajte i vodu. Miješajte sve dok se sastojci na povežu i ne dobijete jednoličnu smjesu.

Prebacite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu rernu oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz rerne. Ohladite kolač prije posluživanja.

Kolač možete poslužiti s umakom po želji ili s malo šećera u prahu, donosi Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije