Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera
Kolač je smišljen 1930-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme Velike depresije kada stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država nije imalo pristup svim željenim namirnicama, ali je i dalje željelo jesti ukusnu hranu.
Wacky cake ili u prijevodu s engleskog ćaknuti kolač popularna je slastica porijeklom iz američke kuhinje.
Tačnije, riječ je o kolaču smišljenom tokom 1930-ih godina, kada je u Sjedinjenim Američkim Državama bila Velika depresija, pa stanivništvo nije imalo pristup svim željenim namirnicama. Ali to ih nije sprječavalo da i dalje spremaju i jedu ukusnu hranu.
Tyson Fury progovorio nakon poraza od Usyka: 'Mislio sam da sam pobijedio'
Iz tog razloga nije čudno da wacky cake ne sadrži jaja, puter ni mlijeko.
Bez jajeta, koje inače djeluje kao vezivo u kolačima, mogli biste pomisliti da će se slastica raspasti nakon što je izvadite iz rerne.
Desert koji se ne peče: Kolač bez šećera, glutena i laktoze
Ali to se ipak neće dogoditi zahvaljujući jabukovom octu, koji jača gluten u brašnu, dok u kombinaciji sa sodom bikarbonom garantira da će se biskvit dignuti. Sočnost kolaču daje ulje.
Za ovaj recept ne treba vam nikakvo posebno slastičarsko znanje ni oprema. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih peći u rernu. I to je to!
Sastojci:
- 250 ml vode
- 200 g bijelog šećera
- 180 g brašna
- 85 ml ulja
- 4 kašike nezaslađenog kakao praha
- 1 kašika jabukovog octa
- 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
- 1 čajna kašičica sode bikarbone
- ½ čajne kašičice soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Prosijte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol u posudu. Dodajte ulje, ocat i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješajte. Umiješajte i vodu. Miješajte sve dok se sastojci na povežu i ne dobijete jednoličnu smjesu.
Prebacite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu rernu oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz rerne. Ohladite kolač prije posluživanja.
Kolač možete poslužiti s umakom po želji ili s malo šećera u prahu, donosi Punkufer.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.