Mak, limun i marelica: Priprema ovih kolačića traje samo 15 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Mak, limun i marelica: Priprema ovih kolačića traje samo 15 minuta
Foto: Screenshot/Instagram / Kolačići sa makom, limunom i džemom od marelice

Tražite li nešto novo za upotpuniti standardni repertoar prazničnih slastica, a ne želite prevelik odmak od klasičnih, omiljenih okusa, imamo prijedlog kao stvoren za vas.

Keksići s makom i limunom ukrašeni džemom od marelice. Marelica možda nije uobičajen izbor za praznične kolače, ali lijepo ide uz ostale okuse, a ako baš želite možete je zamijeniti punjenjem koje se više uklapa u vaše shvatanje prazničnih slatkiša.

Ovaj recept je podijelila Mateja Kobeščak na svom Instagram profilu @muffinmunchies_.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Njegova ljepota nije samo u tome što interesantno spaja okuse i što kolačići po njemu napravljeni neodoljivo izgledaju nego i u tome što je cijeli posao gotov za samo 15 minuta jer nema valjanja tijesta i rezanja oblika.  Cijela smjesa ide u dresir vrećicu, a keksiće samo treba istisnuti na pleh za pečenje. 

Sastojci

  • 120 g mekog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 70 g mljevenog maka
  • 1/2 kašičice ekstrakta ili paste vanilije
  • korica jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 10 g škroba
  • 150 g glatkog brašna
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • džem za punjenje
Rolat od kokosa: Ukusna poslastica idealna za praznike

Rolat od kokosa: Ukusna poslastica idealna za praznike

Priprema

Pjenasto mikserom umutite šećer i maslac. Dodajte jaja i vaniliju pa još kratko izmiksajte.

U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke pa ih dodajte u posudu s maslacem, sve pomiješajte kuhačom dok ne dobijete tijesto.

Prebacite u dresir vrećicu (najbolje koristiti dvije jer je smjesa gusta pa će trebati jače stisnuti da izađe), istisnite kružiće (pazite da ne budu predebeli) na pleh za pečenje obložen papirom pa napravite udubinu za džem na površini (kuhačom ili prstom lagano namočenim vodom).

Ostavite u frižideru barem dva sata prije pečenja (ako nije dovoljno hladno prije pečenja, keksići će se previše raširiti).

Pecite na 180 stepeni 10ak minuta. Čim se ispeku malo produbite udubljenje za džem.

Tri velike kašike džema zagrijte na laganoj vatri pa kašičicom ili dresir vrećicom punite udubine lagano ohladjenih keksića, piše Slobodna Dalmacija.

To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije