Praznični kolači: Medenjaci kao omiljena zimska poslastica

0
Radiosarajevo.ba
Praznični kolači: Medenjaci kao omiljena zimska poslastica
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Novogodišnji duh već je zavladao, a mnogi s nestrpljenjem očekuju da im dom zamiriše najfinijim prazničnim delicijama.

Vjerovatno ste već dom ukrasili pokojim prazničnim ukrasom, a onaj neizostavni i mnogima najdraži je kutija ispunjena prhkim suhim kolačićima.

Zimski praznici su nezamislivi bez slastica, a miris pečenih keksića sve nas rado podsjeća na djetinjstvo i kuhinju naših roditelja. Kako vam se ne bi nakupilo puno posla uoči praznika, pripremu suhih kolača dobro je početi sedmicama ranije.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Neki tvrde da je potrebno sve namirnice pripremiti i početi ih praviti još početkom decembra. Takvi su i medenjaci jer će biti mnogo ukusniji ako odstoje. Važno je samo da ih spremite u dobro zatvorenu limenu posudu, piše 24sata.

Sastojci

  • 250 g tekućeg meda
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 vrećica vanilinog šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašike ruma
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 250 g raženog brašna
Trikovi slastičara: U čemu nikad ne bismo trebali ostavljati božićne kolačiće i keks

Trikovi slastičara: U čemu nikad ne bismo trebali ostavljati božićne kolačiće i keks

  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 kašika mljevenog cimeta
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića i mljevenih klinčića
  • prstohvat soli
  • kašika naribane limunove kore
  • 5 kašika slatkog vrhnja
  • kandirane višnje, polovice oguljenih badema, slatke šarene mrvice za ukrašavanje

Priprema

U posudu za kuhanje stavite med i šećer te ih lagano zagrijte i potom nalijte u posudu za miješanje.

Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke.

Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom koricom pa umiješajte u masu s medom.

Tijesto dobro zamijesite rukama, zatim dio po dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 1 cm. Iz tijesta izrežite željene likove.

Zagrijte rernu na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje i poredajte kolačiće. Premažite ih slatkim vrhnjem te ukrasite kandiranim višnjama i slatkim mrvicama.

Pecite medenjake od 20 do 25 minuta. Izvadite i ostavite na pleh da se stvrdnu. 

To je to! Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije