Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

0
Radiosarajevo.ba
Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jesen je idealno vrijeme za pripremu ukusnih pita od jabuka, a jedna od najomiljenijih svakako je tradicionalna pita.

Nedavno su se pojavile moderne varijacije ovog recepta koje podsjećaju na američke pite od jabuka, iako ništa ne fali takvom pristupu.

No, stari recepti imaju svoj poseban šarm koji nas vraća u djetinjstvo i sjećanja na naninu kuhinju.

Grad u BiH pogođen jakim nevremenom: Padale su velike količine leda

Grad u BiH pogođen jakim nevremenom: Padale su velike količine leda

Starinska pita od jabuka

Sastojci:

Kora

500 g brašna (ili više/manje, po potrebi)
250 g maslaca 
100 g šećera
100 ml mlijeka
1 jaje
1 prašak za pecivo

Ove namirnice ni slučajno nemojte jesti za doručak: Jednu koju smatraju zdravom može vas udebljati

Ove namirnice ni slučajno nemojte jesti za doručak: Jednu koju smatraju zdravom može vas udebljati

Biskvit:

1,5 kg jabuka
3 kašike šećera
2 kašike griza
1 kašikica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

Kašikom dobro izmiješajte maslac, šećer i jaje pa im dodajte dio brašna i prašak za pecivo. Izmiješajte pa dodajte mlijeko, a zatim nastavite dodavati brašno uz miješanje dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da se odmori.

Za biskvit ogulite i naribajte jabuke pa ih dinstajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kad puste sok dodajte griz i promiješajte te ostavite da se ohladi.

Razvaljajte dvije kore (ne brinite se ako pucaju) pa prvu stavite na dno posude za pečenje dimenzija oko 20x30 centimetara. Prekrijete je biskvitom i poklopite drugom korom. Pecite na 175 stepeni oko 45 minuta. Kad se malo ohladi po želji je možete posuti šećerom u prahu, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije