Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry

0
Radiosarajevo.ba
Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry
Foto: Facebook / Marry Barry

Britanska kraljica domaće kuhinje, 88-godišnja Dame Mary Rosa Alleyne Hunnings, u javnosti puno poznatija kao Mary Berry veliki je autoritet kad je riječ o pripremi ukusnih slanih, a posebno slatkih jela.

Njeno dugogodišnje iskustvo u pečenju kolača čini je pravom stručnjakinjom, a ova slavna dama rado dijeli korisne savjete svojim obožavateljima.

"Kad tek krećete peći kolače još ste neiskusni, i zato je važno da odaberete recept koji je provjeren, za koji znate da je ljudima uspio. Recept pažljivo slijedite, svaki njegov korak, i precizno izmjerite sve sastojke jer u slastičarstvu je preciznost jako važna", govori Mary te priznaje da je i sama imala brojne nezgodne u kuhinji kojih se sada uz smijeh prisjeća.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

"Uh, ima ih i previše! Na jednoj kulinarskoj radionici prije dosta godina pekla sam kolač, i u jednom trenutku nestalo je struje te se kolač nije dobro ispekao u sredini. No snašla sam se i improvizovala – izrezala sam sirovi dio kolača, te je ostatak izgledao poput prstena koji sam u sredini ispunila šlagom i voćem. Kolač je izgledao odlično i bio je jako fin!", priznaje Mary i otkriva da joj je omiljeni kolač biskvit s preljevom od limuna, a da je neko probudi u pola noći kaže da bi i žmireći mogla napraviti biskvitnu tortu Victoria.

U maju je izašlo reizdanje njezine hit slatke kuharice "Marry Berry's Baking Bible" koja čitatelje oduševljava još od prvog izdanja koja je objavljeno 2009. godine! Ovogodišnje, obnovljeno izdanje uz prijašnjih 250 recepata i sjajnih savjeta za pečenje kolača, donosi i 20 novih recepata, a među njima su biskvitna torta Victoria Sandwich, torta s limunom i jogurtom, keksići od narandže i čokolade, kolač s kafom i orasima i brojni drugi.

Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

Ovo je Top 5 savjeta Mary Berry za uspješno pečenje kolača:

  • Odaberi provjereni recept
  • Koristi digitalnu vagu radi preciznosti
  • Recept prati korak po korak, bez improvizacija
  • Koristi kalup primjerene veličine
  • Peci na preporučenoj temperaturi  

Slavna dama na svojoj web stranici odgovorila je čitateljima i na brojna pitanja o pečenju kolača. Zašto biskvit često splasne i zašto puca prilikom pečenja? "Biskvit često splasne ako prerano otvoriš vrata rerne tokom pečenja, a pukotine u biskvitu nastaju ako tijesto staviš u prevruću rernu. U tom slučaju prerano se, zbog previsoke temperature, na biskvitu formira korica koja krene pucati kad biskvit krene rasti".

Zašto voće potone na dno biskvita tokom pečenja? "Ili je biskvit prerijedak ili su komadi voća preveliki pa je preteško i zbog toga potone. Također, jedan od razloga može biti i taj da je voće izvađeno iz kompota ili sirupa i direktno ubačeno u tijesto pa je "presklisko". Ovo možeš spriječiti tako da voće narežeš na manje komade, u tijesto dodaš mljevene bademe koje ća ga ugustiti ili pak komade voća uvaljaš u malo brašna te tek nakon toga dodaš u tijesto. Zašto se biskvit ne diže? Moguće je nekoliko razloga – smjesa za biskvit je prečvrsta, bjelanjci nisu dobro istučeni ili nisu rahlo umiješani u tijesto. Također, jedan od razloga može biti i taj da je pećnica nedovoljno zagrijana".

Zašto su biskviti nakon odmrzavanja često presuhi? "Zbog toga što su bili loše zapakirani, odnosno zamotani prije zamrzavanja. Također, biskvit bi trebalo zamrznuti odmah nakon što se ohladi na sobnu temperaturu nakon pečenja. Zašto keksi često, nakon što stoje nekoliko dana, postanu gnjecavi? Da izbjegneš gnjecavost trebaš biskvit čuvati u limenoj posudi, i u nju ga spremiti tek kad se potpuno ohladi. Pripazi da ih ne držiš na vlažnom, nego na suhom mjestu", kaže Marry Barry, prenosi MissGastro.

Wednesday reminder Sumple Comforts BBC2 8pm celebrating Diwali and treats from home

Posted by Mary Berry the cook on Wednesday, September 30, 2020

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije