Apsolutni hit među poslasticama: Kinder i Nutella brownies
U svijetu slatkiša, postoje namirnice koje su toliko omiljene da smo sigurni da će poslastica koju pripremamo biti prefina i neodoljiva čim čujemo da su među sastojcima.
Kinder čokoladice i Nutella bez imalo sumnje spadaju u te omiljene namirnice.
Baš smo zato i bez isprobavanja recepta odmah znali da će apsolutni hit biti browniesi koji kombiniraju oba proizvoda.
Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom
Oni koji su ih već probali složni su da su ovi browniesi toliko ukusni da, jednom kada ih se proba, postaju obavezan dodatak proslavama i zabavama, kako dječjim, tako i onim odraslima, a osim u božanstvenom okusu, tajna njihove privlačnosti leži i u izdašnoj, spužvastoj teksturi koja u kombinaciji s kremastim glavnim zvijezdama garantuje desert koji se topi u ustima i osvaja na prvi zalogaj.
Ako postoji mana ovog rajskog recepta kojeg je osmislila Eloise Head, genijalka zaslužna za stotine kreacija baš ovog tipa, onda je to da su u pitanju browniesi koji imaju odprilike 1.000 kalorija po zalogaju, ili barem tako izgledaju, ali okus im je toliko božanstven da jednostavno odbijamo misliti na kalorije, barem s vremena na vrijeme kada će se naći na našim stolovima.
Tajna je u miksanju šećera i maslaca te zatim jaja sve dok se ne dobije super svjetla i pjenasta smjesa, a što može potrajati i desetak minuta, ali upornost se definitivno isplati jer će zahvaljujući ovome browniesi dobiti na visini, debljini i mekoći.
Klasika na tanjiru: Donosimo vam recept za najukusnije punjene tikvice
Drugi važan savjet odnosi se na izgled samih browniesa odnosno na trenutak rezanja na kocke. Nakon što ih ispečemo, potrebno ih je smjestiti u frižider na par sati da se dobro ohlade i stisnu, a tek potom rezati jer ćemo u protivnom, budemo li ih rezali dok su još topli, dobiti ljepljivu kašu.
Doduše, veoma ukusnu kašu, ali browniesi definitivno neće izgledati onako kako bi trebali, piše Miss7.
A evo i recepta:
Sastojci
Dvoumite se između voćnog i čokoladnog: Bez problema, ovaj kolač je pun pogodak!
- 170 g neslanog omekšalog maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 2 velika jaja
- 125 g mliječne (barem 28% kakaa) ili tamne omekšale čokolade
- 100 g glatkog brašna
- 30 g kakaovog praha
- 1 kašikica soli
- 27 Kinder mini čokoladica
- 200 g Nutelle
Priprema
Ukusan i brz doručak koji vraća u djetinjstvo: Napravite savršene prženice za samo nekoliko minuta
- Prije nego što krenemo pripremati smjesu za browniese, zagrijemo rernu na 170 stepeni te obložimo četvrtasti pleh papirom za pečenje
- U veliku zdjelu za miješanje dodamo omekšali maslac i šećer u prahu te ih miksamo dok ne poprime svijetlu boju, oko 2-3 minute
- Dodamo jaja i nastavimo miksati dok se smjesa ne udvostruči i postane vrlo blijeda i pjenasta
- Smjesi dodamo otopljenu čokoladu i kratko miješamo dok se ne sjedini, a važno je samo pripaziti da čokolada ne bude prevruća
- Glatko brašno, kakao prah i sol potrebno je prosijati, a zatim dodati smjesi pazeći da ne pretjeramo s miksanjem, čim više ne vidimo tragove brašna, prestajemo miksati
- Polovicu smjese izlijemo u pripremljeni pleh i rasporedimo je do ćoškova
- Nanesemo sloj Nutelle i ravnomjerno je rasporedimo po kolaču, a zatim po njoj slažemo Kinder čokoladice dok ne prekrijemo cijelu podlogu
- Kašikom nanesemo ostatak smjese na vrh i nježno poravnamo
- Pečemo browniese 25-30 minuta, prilikom čega bi ćoškovi trebali lagano popucati, a sredina se prestati mrdati. Ako je cijela smjesa još uvijek živa, nastavljamo peći u intervalima od 5 minuta
- Puštamo browniese da se potpuno ohlade u kalupu, a zatim ih ostavljamo u frižideru barem par sati, a idealno tokom noći kako bismo mogli narezati čvrste, glatke kolačiće u kojima će se savršeno vidjeti slojevi
Prijatno i uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.