Napravite domaće tijesto za pizzu: Donosimo vam tri recepta
Bez obzira na koji način jedete pizzu, ono najvažnije je da je ukusna i sočna, a nema bolje pizze nego kad se napravi sa domaćim tijestom.
Donosimo vam tri recepta za domaću pizzu, na tri različita načina.
Klasično tijesto za pizzu
Sastojci:
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
- 250 grama brašna
- kvasac
- 10 ml mlake vode ili mlijeka
- šećer
- sol
- ulje
Kremasta, ukusna, njam: Torta od grčkog jogurta bez brašna i šećera
Priprema:
Zagrijte vodu ili mlijeko, stavite pola kvasca i kašikicu šećera. Promiješajte sastojke, prekrijte posudicu s tanjurom i ostavite da stoji oko 10 minuta. Nakon toga dodajte dvije kašikice soli i sve to ulijte u veću posudu s brašnom i kašikom ulja. Zamijesite tijesto, umotajte prozirnom folijom i ostavite da stoji oko pola sata.
Potom tijesto razvaljajte i stavite u nauljenu tepsiju. Na njega poslažite sos od paradajza, šunku, sir, šampinjone (ili neke druge nadjeve) i pospite s malo origana pa pecite 10 minuta na 250 stepeni Celzijusa.
Tijesto s jogurtom
Sastojci:
- 250 grama brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- kašikica soli
- čašica jogurta ili kiselog vrhnja
- ulje
Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove
Priprema:
Pomiješajte brašno, pola vrećice praška za pecivo, sol, jogurt ili kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto, a ruke možete prethodno nauljiti kako biste lakše rukovali tijestom. Razvaljajte tijesto, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni Celzijusa. Zbog praška za pecivo i jogurta tijesto ne treba stajati, pa pizzu možete pripremiti odmah.
Tijesto za pizzu s jajima
Sastojci:
- 1 jaje
- jogurt
- pola vrećice suhog kvasca
- sol
- šećer
- ulje
- 250 grama brašna
Jednostavno, brzo i ukusno: Recept za vikend doručak gotov za deset minuta
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu, zamijesite i potom stavite tijesto u frižider na dva do tri sata da se ohladi. Poslije hlađenja, tijesto razvaljajte, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, piše 24sata.hr.
Uživajte u ovom ukusnom italijanskom jelu. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.