Napravite domaće tijesto za pizzu: Donosimo vam tri recepta

0
Radiosarajevo.ba
Napravite domaće tijesto za pizzu: Donosimo vam tri recepta
Foto: Pexels / Ilustracija

Bez obzira na koji način jedete pizzu, ono najvažnije je da je ukusna i sočna, a nema bolje pizze nego kad se napravi sa domaćim tijestom.

Donosimo vam tri recepta za domaću pizzu, na tri različita načina.

Klasično tijesto za pizzu

Sastojci:

Teška nesreća u BiH: Petero povrijeđenih u žestokom sudaru dva vozila

Teška nesreća u BiH: Petero povrijeđenih u žestokom sudaru dva vozila

  • 250 grama brašna
  • kvasac
  • 10 ml mlake vode ili mlijeka
  • šećer
  • sol
  • ulje
Kremasta, ukusna, njam: Torta od grčkog jogurta bez brašna i šećera

Kremasta, ukusna, njam: Torta od grčkog jogurta bez brašna i šećera

Priprema:

Zagrijte vodu ili mlijeko, stavite pola kvasca i kašikicu šećera. Promiješajte sastojke, prekrijte posudicu s tanjurom i ostavite da stoji oko 10 minuta. Nakon toga dodajte dvije kašikice soli i sve to ulijte u veću posudu s brašnom i kašikom ulja. Zamijesite tijesto, umotajte prozirnom folijom i ostavite da stoji oko pola sata.

Potom tijesto razvaljajte i stavite u nauljenu tepsiju. Na njega poslažite sos od paradajza, šunku, sir, šampinjone (ili neke druge nadjeve) i pospite s malo origana pa pecite 10 minuta na 250 stepeni Celzijusa.

Tijesto s jogurtom

Sastojci:

  • 250 grama brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • kašikica soli
  • čašica jogurta ili kiselog vrhnja
  • ulje
Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove

Zdravlje i energija: Recepti za svježe cijeđene sokove

Priprema:

Pomiješajte brašno, pola vrećice praška za pecivo, sol, jogurt ili kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto, a ruke možete prethodno nauljiti kako biste lakše rukovali tijestom. Razvaljajte tijesto, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni Celzijusa. Zbog praška za pecivo i jogurta tijesto ne treba stajati, pa pizzu možete pripremiti odmah.

Tijesto za pizzu s jajima

Sastojci:

  • 1 jaje
  • jogurt
  • pola vrećice suhog kvasca
  • sol
  • šećer
  • ulje
  • 250 grama brašna 
Jednostavno, brzo i ukusno: Recept za vikend doručak gotov za deset minuta

Jednostavno, brzo i ukusno: Recept za vikend doručak gotov za deset minuta

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu, zamijesite i potom stavite tijesto u frižider na dva do tri sata da se ohladi. Poslije hlađenja, tijesto razvaljajte, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, piše 24sata.hr.

Uživajte u ovom ukusnom italijanskom jelu. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije