Starinski recept: Tajna preukusnog slatka od kajsije

0
Radiosarajevo.ba
Starinski recept: Tajna preukusnog slatka od kajsije
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako se i vama bude lijepe uspomene kada se sjetite savršenog ukusa slatkog od kajsija koje su naše bake pravile onda je ovo sjajna vijest za vas. Otkrivamo vam u čemu je tajna savršenog ukusa i boje ove neodoljive poslastice.

Ukoliko želite da se oprobate u spremanju zimnice sada je vrijeme da krenete. Za pripremu najukusnijeg slatkog od kajsija potrebno vam je malo umijeća, vremena i strpljenja. Sve ostalo možete kupiti na pijaci.

Sastojci

Katastrofa u SAD: Tornado uništavao sve pred sobom, poginulo najmanje 10 osoba

Katastrofa u SAD: Tornado uništavao sve pred sobom, poginulo najmanje 10 osoba

  • 1 kg kajsija
  • 1,5 kg šećera
  • komad kreča
  • sok od jednog limuna

Priprema

Kilogram kajsija oljuštiti i isjeći na polutke. Komad kreča ugasiti u povećem loncu. Kada kreč proključa, pomiješati ga drvenom varjačom i naliti hladnom vodom, pa ostaviti da se izbistri. Kajsije staviti u duboki sud, naliti ih bistrom krečnom vodom i ostaviti da u njoj odstoje jedan sat.

Jedan kilogram kristal šećera staviti u šerpu za slatko. Kajsije izvaditi iz kreča, oprati ih iz nekoliko hladnih voda i poređati ih jedan red preko šećera u šerpi. Kajsije poprskati sokom od limuna i posuti šećerom, i tako produžiti dok se ne utroše i šećer i kajsije. Šerpu poklopiti i ostaviti da prenoći.

Sutradan dodati još pola kilograma šećera i čašu vode, pa staviti slatko da se kuva na tihoj vatri, dok se šećer otopi. Sad pojačati vatru da se slatko brže skuva. Kad je sok toliko gust da dvije kapljice soka teško sa kašike padaju, skloniti slatko, dobro ga opjeniti, pokriti vlažnim salvetom i ostaviti da se hladi. Sutradan sipati slatko u tegle, preliti voće sokom koliko zahtijeva i povezati celofanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije