Savršen recept za ljetne gurmane: Za ručak napravite dinstane mahune

1
Radiosarajevo.ba
Savršen recept za ljetne gurmane: Za ručak napravite dinstane mahune
Foto: Kreni zdravo / Dinstane mahune

Savršeni ljetni prilog koji kombinuje mahune, mlade krompiriće (što manji, to slađi), kalamata masline, bijeli i luk.

Još ako ste u mogućnosti nabaviti motar (začinska biljka) i fino maslinovo ulje, cijela kombinacija dobiva baš fini morski šmek, a dinstanje u bijelom vinu ovaj prilog podiže na pravi gurmanski užitak.

Idealno je i ako dodate i kuhanu crnu leću u kremastom balzamičnom sirćetu.

Počeo sramotni skup u Banjoj Luci: Okupljeni mašu trobojkama, na ulicama i oklopna vozila

Počeo sramotni skup u Banjoj Luci: Okupljeni mašu trobojkama, na ulicama i oklopna vozila

Sastojci:

  • 300 g mahuna
  • 100 g mladog krompira
  • 100 g kalamata maslina
  • 300 g bijelog vina malvazije ili nekog drugog suhog bijelog vina
  • 100 g maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 4 – 5 čena bijelog luka
  • krupna morska sol i biber
  • motar ili svježi bosiljak, mažuran ili cvjetovi lavande

Sastojci po želji:

  • 50 g beluga (crna) leće
  • 3 supene kašike žlice balzamičnog sirćeta u kremi
Ovaj recept sigurno niste probali: Napravite batake sa rendanim krompirom

Ovaj recept sigurno niste probali: Napravite batake sa rendanim krompirom

Priprema:

  • Mahune dobro očistite i prokuhajte 10-ak minuta u ključaloj vodi. Procijedite i stavite sa strane.
  • Krompiriće i beluga leću skuhajte zasebno.
  • Na maslinovom ulju popržite kalamata masline, dodajte im bijeli luk koji ste prethodno nasjeckali na tanke listiće, ocijeđene mahune i krumpir. Ostavite kratko da se sve zaprži, zatim podlijte bijelim suhim vinom, začinite krupnom solju, svježim biberom te, ako ste u mogućnosti, svježim grančicama motara.
  • Ostavite da krčka na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje, taman onoliko vremena koliko treba da mahune omekšaju do željene teksture.
  • Pred sam kraj dodajte luk izrezan na tanke kolutove, ostavite da kratko uvene te dodajte svježi bosiljak/mažuran ili cvjetove lavande po želji.

Ovako pripremljene mahune odlične su kao topli, ali i hladni prilog, raznim pohanim jelima, a uz sve to odlično će pasati crna beluga leća koju, nakon što se dobro ohladi, pomiješajte s balzamičnim sirćetom u kremi te servirajte uz mahune, piše Kreni.zdravo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije