Pecivo koje će vas oduševiti: Lisnata pogača sa sirom

Radiosarajevo.ba
Pecivo koje će vas oduševiti: Lisnata pogača sa sirom
PrtScr / Lisnata pogača

Vjerovatno ovih dana imate malo više vremena koje, pored ostalog, možete iskoristiti za pripremu ukusne pogače koja će vas oduševiti i vašu kuću ispuniti divnim mirisom svježeg peciva.

Sastojci:

550-600 g brašna,
200 ml mlake vode,
20 g svežeg kvasca,
1 kašičica šećera,
5 kašika ulja (50 ml), 2 jaja,
1 puna kašičica soli (u zavisnosi od sira može još pola kašičice),
100 g margarina,
250 g tvrdog sira,
jogurt za premazivanje, susam za posipanje

Priprema:

Kvasac rastvorite u 200 ml mlake vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna, lijepo sjedinite i ostavite da stoji 5 do 10 minuta. Kad nadođe, dodajte jaja, ulje i so, umutite varjačom pa postepeno dodajte brašno. Umijestite tijesto koje se ne lijepi za ruke i ostavite da stoji 10-15 minuta.

Otopiti margarin, a sir izmrviti. Nadošlo tijesto podijeliti na 10-12 djelova, tako što prvo od cijele mjere napravite valjak, pa podijelite na dva dijela, opet napravite valjak, pa opet podijelite i tako dok ne dobijete potreban broj. Oblikujte u fine loptice, a zatim svaku lopticu razvucite oklagijom, premažite istopljenim margarinom i pospite sirom i ređajte jednu na drugu.

Svaki put kada dodate novu "koru", prstima malo zalijepite krajeve. Kako pogača bude "rasla" u visinu, lagano je rastanjujte prstima od sredine svaki put kada stavite novu koru. Poslednju koru ne premazujte margarinom. Provjerite ivice, pokušajte da ih "zalijepite" što bolje, i opet je malo rastanjite.

Podmažite okruglu tepsiju margarinom, pa prebacite pogaču u nju i pokušajte da je još rastanjite, kako bi malo izgubila na visini, a dobila na širini. Oštrim nožem ili sjekačem za picu isijecite pogaču na kockice, pa pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 15 minuta. Premažite sa malo jogurta pomoću četkice, pospite susamom i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije