Njam, njam: Sočna sezonska tjestenina, lagan i brz ručak

0
Radiosarajevo.ba
Njam, njam: Sočna sezonska tjestenina, lagan i brz ručak
Foto: Pinterest / Tjestenina

Jednostavna priprema, sezonske namirnice, čaroban okus... Ovaj recept ima sve potrebno da vam postane jedan od najomiljenijih.

Ukusne tjestenine uvijek su dobra opcija za ručak ili večeru, ali zbog brze pripreme najomiljenije su tokom ljeta kada pružaju hranjiv obrok gotov u trenu.

Posebno su poželjne one koje se pripremaju od sezonskog povrća u čijim čarima i svježini možemo uživati u svega nekoliko mjeseci godišnje.

Sarajevo je na današnji dan 1895. godine dobilo prvi električni tramvaj i rasvjetu

Sarajevo je na današnji dan 1895. godine dobilo prvi električni tramvaj i rasvjetu

Među najpopularnijim opcijama uvijek je patlidžan, koji svojom strukturom i raskošnim okusom savršeno mijenja meso u vegetarijanskim jelima.

Ako ste i vi željni laganog obroka s ovom hranjivom namirnicom, donosimo recept za sočnu tjesteninu gotovu u trenu.

Izvrstan TikTok recept: Krema od slatkog vrhnja i limuna, za prste polizati

Izvrstan TikTok recept: Krema od slatkog vrhnja i limuna, za prste polizati

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji patlidžan, nasjeckan (oko 6 šoljica)
  • 4 velika paradajza, grubo nasjeckana
  • 1 manja glavica luka, nasjeckana
  • 1/4 šoljice nasjeckane mrkve
  • 5 zgnječenih čena bijelog luka
  • 950 ml pileće ili povrtne supe
  • 850 ml pirea od paradajza
  • 1 komad naribanog parmezana
  • 2 kašikice sušenog origana
  • 1 kašikica sušenog bosiljka
  • 1/2 kašikice mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašikice soli
  • 1/2 kašikice bibera
  • Vruća kuhana tjestenina
  • Ribani parmezan, po želji

Priprema:

Na zagrijanu tavu dodajte ulje pa na srednje jakoj temperaturi miješajte patlidžan, paradajz, luk i mrkvu dok ne omekane kroz 10-ak minuta.

Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina

Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina

Dodajte bijeli luk i dinstajte ga par minuta pa ubacite supu, pire od paradajza, koru sira i začine te ostavite da sve prokuha još 10-ak minuta.

Poslužite s tjesteninom, naribanim parmezanom i još malo crvene paprike za dekoraciju, piše Tportal.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije