Fantastičan recept za zeljanicu: Iz tave, s manje ulja i brzo spremna

0
Radiosarajevo.ba
Fantastičan recept za zeljanicu: Iz tave, s manje ulja i brzo spremna
Foto: Instagram / Zeljanik

Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo ko može ostati ravnodušan.

Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt, dobijemo omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo, piše Dnevnik.hr.

Priprema za pravljenje pite inače je mukotrpan proces koji zahtjeva mnogo vremena, a ako ste mnogo gladni, nećete se odlučiti na to.

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

U nastavku vam donosimo recept za pitu zeljanicu za koju ne morate paliti rernu, a tako je ukusna da u sekundi nestaje s tanjira.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paket suhog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašikica soli
  • 300 ml mlake vode
Sezona je knedla sa šljivama: Sa ovim receptom nećete pogriješiti

Sezona je knedla sa šljivama: Sa ovim receptom nećete pogriješiti

Za nadjev:

  • 300 g svježeg špinata
  • malo nasjeckanog poriluka
  • 300 g kremastog sira (najbolje feta sir)
  • 2 kašike maslinovog ulja
Pita zeljanica
Foto: Instagram: Pita zeljanica

Priprema:

  • Zamijesite tijesto. Od ukupne količine odvojite 200 ml vode pa je zagrijte. U toplu vodu dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira. U dubljoj posudi promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje.
  • Umijesite meko, elastično i neljepljivo tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest jednakih dijelova. Pokrijte krpom i ostavite da odmara barem sat vremena.
  • Pripremite nadjev. Špinat blanširajte i sitno nasjeckajte, dodajte mu sjeckani poriluk pa sve dobro sjedinite sa sirom.
Gotov za deset minuta: Korisnici društvenih mreža zaluđeni italijanskim receptom

Gotov za deset minuta: Korisnici društvenih mreža zaluđeni italijanskim receptom

  • Svaku kuglu tijesta tanko razvaljajte, napunite nadjevom pa preklopite.
  • Svaku zatvorenu piticu premažite uljem pa pecite na suhoj tavi bez ulja dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane.
  • Poslužite uz jogurt. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije