Fantastičan recept za zeljanicu: Iz tave, s manje ulja i brzo spremna

0
Radiosarajevo.ba
Fantastičan recept za zeljanicu: Iz tave, s manje ulja i brzo spremna
Foto: Instagram / Zeljanik

Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo ko može ostati ravnodušan.

Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt, dobijemo omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo, piše Dnevnik.hr.

Priprema za pravljenje pite inače je mukotrpan proces koji zahtjeva mnogo vremena, a ako ste mnogo gladni, nećete se odlučiti na to.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

U nastavku vam donosimo recept za pitu zeljanicu za koju ne morate paliti rernu, a tako je ukusna da u sekundi nestaje s tanjira.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paket suhog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašikica soli
  • 300 ml mlake vode
Sezona je knedla sa šljivama: Sa ovim receptom nećete pogriješiti

Sezona je knedla sa šljivama: Sa ovim receptom nećete pogriješiti

Za nadjev:

  • 300 g svježeg špinata
  • malo nasjeckanog poriluka
  • 300 g kremastog sira (najbolje feta sir)
  • 2 kašike maslinovog ulja
Pita zeljanica
Foto: Instagram: Pita zeljanica

Priprema:

  • Zamijesite tijesto. Od ukupne količine odvojite 200 ml vode pa je zagrijte. U toplu vodu dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira. U dubljoj posudi promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje.
  • Umijesite meko, elastično i neljepljivo tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest jednakih dijelova. Pokrijte krpom i ostavite da odmara barem sat vremena.
  • Pripremite nadjev. Špinat blanširajte i sitno nasjeckajte, dodajte mu sjeckani poriluk pa sve dobro sjedinite sa sirom.
Gotov za deset minuta: Korisnici društvenih mreža zaluđeni italijanskim receptom

Gotov za deset minuta: Korisnici društvenih mreža zaluđeni italijanskim receptom

  • Svaku kuglu tijesta tanko razvaljajte, napunite nadjevom pa preklopite.
  • Svaku zatvorenu piticu premažite uljem pa pecite na suhoj tavi bez ulja dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane.
  • Poslužite uz jogurt. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije