Sezona je knedla sa šljivama: Sa ovim receptom nećete pogriješiti
Ko nikada za ručak nije dobio knedle sa šljivama (za glavno jelo!) a paradajz čorbom za predjelo, nije imao djetinjstvo!
Tako se to nekada radilo, kad su nam ovu jesensku poslasticu servirale još naše bake.
I, naravno, svaka je imala svoj recept, za najbolje okruglice. Ovo je klasik obožavamo i danas kad nam vraća poznate mirise i okuse djetinjstva.
Novi problemi s vodosnabdijevanjem u Sarajevu: Kvar u ovom dijelu grada, oglasio se ViK
Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive okruglice od krompirovog tijesta.
Bakin recpet za knedle
Recept dana: Hladna salata sa tjesteninom
Sastojci:
- 1 kašika maslaca
- 2 jaja
- 800 g krompira
- 300 g brašna
- 4 kašike ulja
- 100 g prezle
- 500 g šljiva
- šećer i mljeveni cimet
Recept dana: Da li ste probali japanske punjene paprike?
Priprema:
- Krompir ogulte i skuhajte u blago posoljenoj vodi.
- Ocijedite ga i dobro izgnječite, dodajte maslac i promiješajte, pustite da se lagano ohladi.
- Kada se krompir lagano ohladio dodajte mu jaja, promiješajte i postepeno dodajte brašno.
- Smjesu premjesti na stol i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Šljive operite, izvadite im košpice i pospite ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
- Površinu pospite brašnom, tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i izrežite na veće kvadrate (da možete zamotati šljivu u njih). Zamotajte šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
- U prokuhalu vodu ubacite okruglice i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. U tavu na ugrijano ulje dodajte prezlu i lagano ih popržite. Po želji u mrvice možete dodati malo cimeta.
Servirajtre okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasite ih prženom prezlom i poslužite, piše Miss7.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.