Recept koji je 'pokorio' internet: Napravite kolač od jaffa keksa i koka kole!
Jedan od najviralnih video-recepata u posljednjih mjesec dana neobičan je kolač, čiji su glavni sastojci jaffa keks i - koka kola. Video su pogledali milioni ljudi, a mi vam danas donosimo detaljan recept ove slastice za koju tvrde je 'preukusna'!
Sastojci:
- Jaffa keks - 500 g
- Coca Cola - 600 ml
- Kremasti sir - 300 g
- Šećer u prahu - 120 g
- Šlag - 250 g
- Škrob/gustin - 30 g
- Voda - 30 ml
Glazura:
- Tamna čokolada - 150 g
- Ulje - 30 ml
Priprema:
Pripremite kalup za kolače, promjera oko 23 centimetra. Na dno kalupa poredajte jaffa biskvite. Mikserom umutite sir i šećer u prahu. Nakon što smjesa postane ujednačena dodajte šlag i ponovo umutite. Polovinu smjese prelijte preko jaffa keksa koje smo poredali u kalup, te ubacite to u frižider, neka se hladi 30-ak minuta.
Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!
U međuvremenu, stavite koka kolu da se kuha na šporetu, a u manju zdjelu zamutite škrob s vodom. Pomiješajte škrob i kolu - kad ista prokuha - te kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
Izvadite kalup s ohlađenom smjesom iz frižidera i na vrh dodajte smjesu od kole i škroba. Stavljajte smjesu dio po dio kašikom, a potom je tanjim štapićem (najbolje ako imate one koji se koriste za ražnjiće) prošarajte kroz bijelu smjesu.
A fantastic recipe made of Cola and Jaffa biscuits! A brilliant dessert, without bakingA fantastic recipe made of Cola and Jaffa biscuits! A brilliant dessert, without baking Ingredients: Jaffa biscuits - 500 g (17.64 oz) Coca Cola - 600 ml (20.3 fl oz) cheese cream - 300 g (10.6 oz) powdered sugar - 120 g (4.23 oz) whipping cream - 250 g (8.8 oz) starch - 30 g (1 oz) water - 30 ml (1 fl oz) Tray diameter 23 cm (9 in) IN THE FRIDGE 2 H for the glaze: dark chocolate - 150 g (5.3 oz) oil - 30 ml (1 fl oz) IN THE FRIDGE 1 H for the coffee: natural coffee - 15 g (½ oz) water - 100 ml (3.4 fl oz) Kinder chocolate - 10 g (0.35 oz)
Posted by Cookrate on Saturday, July 1, 2023
Na to dodajte ponovo bijelu smjesu, pa onu od kole, te ponovo, na isti način, 'prošarajte' tamni dio smjese u svijetli (pogledajte video za preciznu uputu). Poravnajte smjesu ravnom špatulom za kolače, te stavite da se ohladi u frižider oko dva sata.
Potom pripremite glazuru - pomiješajte komadiće čokolade i ulje, te ih zagrijte u mikrovalnoj 30 sekundi. Možete čokoladu istopiti i na paru, ali će postupak trajati par minuta dulje. Napomena: Ovo počnite radite tek kad se smjesa ohladila u frižideru. Smjesu izvadite iz frižidera i zalijte je istopljenom čokoladom. Na vrh poredajte dijelove prethodno izrezanih jaffa biskvita - izrežite ih na četiri jednaka dijela.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.