Recept dana: Da li ste probali japanske punjene paprike?
Ovog smo se ljeta bacili na temeljito istraživanje bogatstva recepata za punjene paprike.
Isplatilo se, isprobali smo toliko dobrih prijedloga da ove godine uživamo u sezoni paprika.
Najnovije otkriće su japanske punjene paprike, izvorno Piman Nikuzume.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina
Prema ovom receptu paprike se pune smjesom od mesa, prezle i začina, a posebnost im je premaz na bazi soja umaka i mirina, slatkog rižinog vina koje se u ovom slučaju može zamijeniti sirćetom uz dodatak šećera.
Sve skupa zvuči nam jako dobro, vrijedilo bi isprobati...
Japanske punjene paprike
Sastojci:
- 4 zelene paprike babure
- 200 g mljevenog mesa
- 1/4 glavice luka
- 2 kašike prezle
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kašika soja umaka
- 1 kašika mirina
- malo gustina
- malo šećera
- malo brašna
- sol, biber
Recept dana: Jeste li probali burek bez kora?
Priprema:
- Zelene paprike prerežite po dužini na pola, izvadite sjemenke, a unutrašnjost lagano pospite brašnom.
- Narežite luk na kockice pa ga pomiješajte s mesom, razmućenim jajem, prezlom, soli i biberom. Dobro izmijesite pa napunite paprike.
- Zagrijte ulje na tavi pa stavite paprike s mesom prema dolje. Pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 3-4 minute. Okrenite kad promijeni boju i pirjajte poklopljeno još 4-5 minuta.
- Kad su paprike gotove, premažite ih umakom koji ćete dobiti kad pomiješajte soja umak, mirin i malo gustina. Alternativno se koristi smjesa sojinog umaka i umaka od paradajza.
Poslužite uz kuhanu rižu, piše Slobodna Dalmacija.
Ako će vam biti lakše, možete pogledati i video:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.