Gotov za deset minuta: Korisnici društvenih mreža zaluđeni italijanskim receptom
Špagete s limunom ili spaghetti al limone su ukusno "primo piatto", za Italijane predjelo, ali mogu odglumiti i glavno jelo ako ne želimo puno jesti, super jednostavno i brzo!
Riječ je o tjestenini začinjenoj svježom i nježnom kremom na bazi soka i korice limuna!
Okus je svjež i aromatičan, tipično za ovaj izvrstan citrus! Savjetuje se koristiti tanke i kvalitetne špagete i organski limun (jer u jelo ide i korica), a za pripremu treba doslovno 10 minuta.
Saobraćajna nesreća na ulazu u Sarajevu: Jedna osoba povrijeđena
Kremastu teksturu bez vrhnja nije lako postići, ali tajna je u kuhanju tjestenine s limunovim sokom. Tj. pasta se samo kratko blanšira, a zatim se kuha direktno u tavi s limunom, kao da kuhamo rižoto, tako da se stopi s umakom.
Postupak je ovdje, u jednom od brojnih videa s društvenih mreža.
TikTokerica pokazala kako se spremaju špagete, pa izazvala lavinu komentara: 'Ne kuhaju se u vodi'
Recept za špagete s limunom
Sastojci:
- 170 gr špageta (ili tagliolina ili linguina)
- 65 g svježeg limunovog soka (1 veliki limun)
- kora 1 velikog limuna 20 g maslaca (ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
- 2 kašike vrhnja za kuhanje (opcionalno, nije nužno)
- 1 kašika maka
- 1 šolja naribanog sira Grana Padano
- sol
Inače, od ovog osnovnog recepta može se napraviti puno raznih varijacija, dodajući špagetama s limunom ribu, povrće, začine, aromatično bilje, škampe, piše Miss7.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.