Izvrstan TikTok recept: Krema od slatkog vrhnja i limuna, za prste polizati
![Izvrstan TikTok recept: Krema od slatkog vrhnja i limuna, za prste polizati](https://storage.radiosarajevo.ba/article/509536/871x540/lemon-posset-brulee-desert-20aug2023-ss-x.jpg?v1692521388)
Gledamo ga već sedmicama kako nam iskače na svakoj mogućoj društvenoj mreži, od TikToka preko Facebooka pa sve do Instagrama, i napokon smo pokleknuli.
Bilo ga je gotovo nemoguće izbjeći, ali u slučaju da ste to na neku foru uspjeli, mislimo na Lemon posset brulee.
Tačnije, na kremu od slatkog vrhnja i limuna serviranu u udubljenim polovicama limuna zbog čega izgleda jako efektno, a okus je, tvrde hiljade korisnika, božanstven.
![Zlatko Dizdarević: Politika protiv historije](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579074/300x185/zlatko_dizdarevic_juni2019_FB222.jpg?v1739714766)
Zlatko Dizdarević: Politika protiv historije
Cijeli recept čeka vas u nastavku.
Sastojci
![Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina](https://storage.radiosarajevo.ba/article/509492/300x185/grah_rucak.jpg?v1692464371)
Recepti naših baka: Lagana ljetna jela bez mesa - evo kako se to radilo prije 70 godina
- 200 g slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 3 cijela limuna
- 25-30 g soka od limuna (sok od 1,5 limuna)
- 1/2 kašike limunove korice
- 1 kašikica ekstrakta vanilije
Priprema
- Limune pažljivo udubite. Unutrašnjost možete kasnije koristiti za cijeđenje kroz cijedilo.
- U lončić dodajte vrhnje, šećer i koricu limuna. Kuhajte na laganoj vatri 3 do 4 minute. Pazite da tekućina nikad ne prokuha, samo da krčka. Boja će mrvicu potamniti, a krema će postati i malo gušća.
- Maknite s vatre i dodajte sok od limuna i vaniliju te promiješajte. Krema sad već treba biti vidno gušća.
- Kremu procijedite kroz sito kako biste uklonili koricu limuna.
- Pustite da se ohladi minutu ili dvije. Napunite udubljene limune i stavite u frižider na minimalno sat vremena.
- Opcionalno: Na ohlađenu kremu pospite šećer pa površinu lagano obradite brenerom kako bi se postigla karamelizacija.
![Brzo i jeftino: Čokoladne kuglice od samo četiri sastojka i bez pečenja](https://storage.radiosarajevo.ba/article/509490/300x185/kuglice.webp?v1692462757)
Brzo i jeftino: Čokoladne kuglice od samo četiri sastojka i bez pečenja
Ovaj ćemo desert vrlo rado ponoviti još koji put. Priprema je vrlo jednostavna, a krajnji rezultat dosta efektan. Ostavlja dojam kao da ste se oko deserta jako trudili, a zapravo baš i niste. Odlična opcija za impresionirati goste.
Okus kreme je dobar, iznimno 'limunast' i zapravo bismo eventualno mrvicu smanjili količinu limunovog soka, kao i šećera, ali to je stvar ličnog okusa. Sve u svemu, ovaj je recept postao viralan s razlogom, piše Telegram.hr.
They had me at the sizzle. pic.twitter.com/oyAyGCrrEk
— Jelly Santos (@MrsJellySantos) August 12, 2023
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.