Lagano do slatkog zalogaja: U ovaj kolač ide samo jedno jaje

0
Radiosarajevo.ba
Lagano do slatkog zalogaja: U ovaj kolač ide samo jedno jaje
Foto: Recepttura / Kolač od jednog jajeta

Većina kolača se pravi sa dosta velikom količinom jaja, pa kad se pojavi neka slastica koja je po ovom pitanju drugačija, to odmah završi u njenom nazivu.

Naravno, to je čudo od jednog jajeta, popularni kolač koji se rado sprema u mnogim domaćim kuhinjama, pogotovo kada u žurbi tražimo nešto što se može spremiti brzo i bez previše muke.

Razlog popularnosti koju je stekao ovaj recept leži u tome što se pravi zaista jednostavno, a istovremeno bez kompromisa kada je u pitanju okus i uživanje u finom slatkom okusu.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Kad trebate neki brz, jednostavan i jeftin kolač, čudo od jednog jajeta provjeren je i jako ukusan izbor s kojim je nemoguće pogriješiti kao što to već dobro znaju mnoge domaćice.

Pravi se od uvijek dostupnih sastojaka, a njime dominiraju provjereno fini okusi vanilije i oraha koji spojeni zajedno tvore jako ukusnu kombinaciju.

Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

Sastojci za biskvit

  • 1 jaje
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu

  • 700 ml mlijeka
  • 2 praška za puding s okusom vanilije
  • 150 g šećera
  • 150 g margarina
  • mljeveni orasi (za ukrašavanje)

Priprema

U posudu za miksanje razbiti jaje, dodati šećer i vanilin šećer te mikserom pjenasto umutiti.

Uliti ulje i kratko promiješati. Zatim uliti mlijeko te također kratko promiješati.

Spojiti brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo te ih postepeno dodati u smjesu. Miješati lagano da se smjesa izjednači.

Tepsiju dimenzija 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti. Prebaciti u nju smjesu za biskvit.

Biskvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.

Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za kremu spojiti prašak za puding sa šećerom i kratko promiješati. Od ukupne količine mlijeka odvojiti 12 kašika, te miješati smjesu za puding da ne bude grudica. Ostatak mlijeka kuhati.

Kad mlijeko provrije, maknuti ga s vatre i u njega sipati smjesu za puding. Vratiti na vatru uz stalno miješanje. Paziti da ne nastanu grudvice.

Puding kuhati dvije minute da postane gust, pa ga skloniti s vatre. U još vrući puding ubaciti na manje komade narezan puter i cijelu smjesu dobro izmiješati da se margarin otopi.

Još vruću kremu izliti po ohlađenom biskvitu i dobro je izravnati.

Nakon par minuta posuti kolač s mljevenim orasima i dobro ohladiti prije posluživanja (najbolje preko noći).

To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije