Lagano do slatkog zalogaja: U ovaj kolač ide samo jedno jaje
Većina kolača se pravi sa dosta velikom količinom jaja, pa kad se pojavi neka slastica koja je po ovom pitanju drugačija, to odmah završi u njenom nazivu.
Naravno, to je čudo od jednog jajeta, popularni kolač koji se rado sprema u mnogim domaćim kuhinjama, pogotovo kada u žurbi tražimo nešto što se može spremiti brzo i bez previše muke.
Razlog popularnosti koju je stekao ovaj recept leži u tome što se pravi zaista jednostavno, a istovremeno bez kompromisa kada je u pitanju okus i uživanje u finom slatkom okusu.
Potpuna ludnica u Skenderiji: Pogledajte slavlje košarkaša i navijača BiH
Kad trebate neki brz, jednostavan i jeftin kolač, čudo od jednog jajeta provjeren je i jako ukusan izbor s kojim je nemoguće pogriješiti kao što to već dobro znaju mnoge domaćice.
Pravi se od uvijek dostupnih sastojaka, a njime dominiraju provjereno fini okusi vanilije i oraha koji spojeni zajedno tvore jako ukusnu kombinaciju.
Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka
Sastojci za biskvit
- 1 jaje
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 200 ml mlijeka
- 100 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za kremu
- 700 ml mlijeka
- 2 praška za puding s okusom vanilije
- 150 g šećera
- 150 g margarina
- mljeveni orasi (za ukrašavanje)
Priprema
U posudu za miksanje razbiti jaje, dodati šećer i vanilin šećer te mikserom pjenasto umutiti.
Uliti ulje i kratko promiješati. Zatim uliti mlijeko te također kratko promiješati.
Spojiti brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo te ih postepeno dodati u smjesu. Miješati lagano da se smjesa izjednači.
Tepsiju dimenzija 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti. Prebaciti u nju smjesu za biskvit.
Biskvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za kremu spojiti prašak za puding sa šećerom i kratko promiješati. Od ukupne količine mlijeka odvojiti 12 kašika, te miješati smjesu za puding da ne bude grudica. Ostatak mlijeka kuhati.
Kad mlijeko provrije, maknuti ga s vatre i u njega sipati smjesu za puding. Vratiti na vatru uz stalno miješanje. Paziti da ne nastanu grudvice.
Puding kuhati dvije minute da postane gust, pa ga skloniti s vatre. U još vrući puding ubaciti na manje komade narezan puter i cijelu smjesu dobro izmiješati da se margarin otopi.
Još vruću kremu izliti po ohlađenom biskvitu i dobro je izravnati.
Nakon par minuta posuti kolač s mljevenim orasima i dobro ohladiti prije posluživanja (najbolje preko noći).
To je to!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.