Jednostavni, lagani i hrskavi: Recept za waffle

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavni, lagani i hrskavi: Recept za waffle
Foto: Pexels / Recept za Waffle

Ovi prozračni, delikatni waffli s hrskavim rubovima tako su nevjerojatni, a opet tako jednostavni za pripremu, da su predodređeni da postanu dio vaše vikend rutine.

Ovo su najbolji klasični waffli, ali ako žudite za drugačijim okusima, probajte čokoladne waffle ili slane waffle s mladim lukom. Za waffle bez glutena napravite ove waffle od heljde i borovnice.

Kako napraviti waffle?

Počnite sa miješanjem suhih sastojaka za waffle - brašna, šećera, praška za pecivo, sode bikarbone i soli. Smjesa za waffle može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do mjesec dana. Kada ste spremni za pečenje, pomiješajte mokre sastojke (jaja, mlijeko i jogurt) i umiješajte u suhu smjesu.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Kako napraviti waffle od cjelovitog zrna?

Upotrijebite 1⅓ šolju višenamjenskog brašna i ⅔ šolje integralnog brašna za omjere ispod. Također možete zamijeniti granulirani šećer smeđim.  

Kako zamrznuti waffle? 

Potpuno pečeni waffli mogu se zamrznuti u hermetički zatvorenim plastičnim vrećicama do 3 mjeseca. Možete ih staviti u toster da se podgriju (koristite laganu postavku) i izaći će gotovo jednako dobro kao svježe napravljeni, možda čak i malo hrskaviji.

Rolat od kokosa: Ukusna poslastica idealna za praznike

Rolat od kokosa: Ukusna poslastica idealna za praznike

Što poslužiti uz waffle?

Osim omiljene kombinacije javorovog sirupa i maslaca, možete ih preliti sirupom od borovnice i šlagom ili ih poslužiti s prženom piletinom.

Sastojci (za oko 10 waffle):

  • 80 grama maslaca
  • 2 šolje/240 grama višenamjenskog brašna
  • 15 grama šećera
  • 8 grama praška za pecivo
  • 5 grama soli
  • ½ kašike/3 grama sode bikarbone
  • 1 šolja običnog jogurta
  • 1 šolja mlijeka
  • 4 velika jaja

Priprema: 

1. Otopite maslac na šporetu ili u mikrovalnoj pećnici. Staviti na stranu.

2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte jogurt, mlijeko, otopljeni maslac i jaja. Umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke.

3. Zagrijte kalup za waffle i papirnatim maramicama lagano premažite maslacem. Pecite waffle (koristeći otprilike ½ šolje tijesta po waffle) dok ne postanu zlatni i hrskavi. Po potrebi premažite pekač između serija. Poslužite waffle odmah čim su gotovi ili ih držite na toplom u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni do posluživanja.

Savjet: Ako nemate jogurt (ili kiselo vrhnje ili mlaćenica će poslužiti), zamijenite ga još jednom šoljom mlijeka pomiješanom s 1 kašikom limunovog soka ili octa, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije