Recept za ukusan sirup od suhih šljiva: Oživljava sjećanja na mirisne kuhinje naših nana

0
Radiosarajevo.ba
Recept za ukusan sirup od suhih šljiva: Oživljava sjećanja na mirisne kuhinje naših nana
Foto: Pexels / Sirup od suhih šljiva/Ilustracija

Uz tradiciju i jednostavnost domaće pripreme, sadašnje generacije sve više cijene kada je u pitanju prehrana. U tom duhu, otkrivanje starih recepata i njihovo prilagođavanje savremenim životnim stilovima predstavlja pravu gastro avanturu.

Upravo u toj riznici zaboravljenih delicija nalazi se i jedan od najukusnijih prirodnih slatkiša – sirup od suhih šljiva.

Ovaj neodoljivi sirup ne samo da oživljava sjećanja na mirisne kuhinje naših nana već i pruža bogatstvo zdravih svojstava suhih šljiva. Nježna aroma, slatkasti okus i ljekovite prednosti čine ovaj sirup izvrsnim dodatkom vašem jelovniku.

Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas modrulj

Nesvakidašnja situacija: U Neumu ulovljen morski pas modrulj

Slijedeći tradicionalni recept, predstavljamo vam korake kako biste i sami mogli uživati u jedinstvenom okusu sirupa od suhih šljiva, savršenom začinu za raznovrsne kulinarske kreacije i napitke. Započnimo putovanje kroz vlastitu kuhinju i oživimo okuse prošlih vremena s modernim dodirima, piše Dobra hrana.

Sastojci:

  • 200 g suhih ili 500 g svježih šljiva
  • 1 kašika mljevenog cimeta ili 2 štapića cimeta
  • 2 lista lovora
  • korica jednog limuna
  • džin ili voćna rakija po želji
  • limunov sok ili limunska kiselina po želji
  • šećer po želji

Priprema:

Šljive očistite od koštica te ih narežite na sitnije komade. Štapiće cimeta slomite na komadiće ili ih zgnječite. Naribajte koricu limuna. Ubacite sve skupa u lonac te dolijte vode dovoljno da ih prekrije.

Uz vodu po želji dodajte alkohol, a najbolje će odgovarati voćna rakija ili džin. Alkohol se dodaje da bi se pojačala aroma cimeta. Sirup je najbolje kuhati u poklopljenom loncu kako se ne bi izgubile željene arome. Kuhajte dok se šljive ne raspadnu. Procijedite i po želji dodajte šećer i limunov sok ili limunsku kiselinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije