Čaj od ove voćke često zaboravljamo: Ima više vitamina C od limuna, štiti kožu, srce, tijelo
![Čaj od ove voćke često zaboravljamo: Ima više vitamina C od limuna, štiti kožu, srce, tijelo](https://storage.radiosarajevo.ba/article/524470/871x540/pexels-julia-sakelli-905485.jpg?v1702194025)
U obilju ponude čajeva, često zaboravljamo na tradicionalni napitak koji su s razlogom često konzumirali naši preci. Nedavna istraživanja povezuju ovaj napitak s brojnim zdravstvenim prednostima, posebno u vezi s visokim sadržajem vitamina C.
Kada se spomene vitamin C, obično prva asocijacija bude limun, a zatim ostali citrusi poput narandži, mandarina i grejpa. Međutim, unatoč tome što su agrumi bogati vitaminima, mineralima i antioksidansima, postoji niz drugih namirnica koje sadrže značajne količine vitamina C.
Primjerice, divlji šipak se ističe kao izuzetno bogat izvor vitamina C. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama šipka sadrži impresivnih 416 mg vitamina C. Da usporedimo, 100 grama limuna sadrži 53 mg vitamina C, mandarine 26,7 mg, naranče 53,2 mg, a grejpa 31,2 mg.
![Beogradski advokat očitao lekciju Gorici Dodik: Dolazite autobusima i pljujete našoj djeci u lice!](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579071/300x185/Gorica_milorad_dodik_septembar2021_arhiv.jpg?v1739712585)
Beogradski advokat očitao lekciju Gorici Dodik: Dolazite autobusima i pljujete našoj djeci u lice!
Šipak ima široku primjenu u narodnoj medicini širom svijeta te se smatra važnim dijelom uravnotežene prehrane. Prema medicinskim izvorima, šipak ima brojna znanstveno dokazana svojstva:
Šipak protiv starenja:
Ulje šipka, iako istraživanja o njegovim učincima nisu obuhvatna, sadrži višestruko nezasićene masti koje jačaju zaštitnu barijeru kože i štite je od UV zračenja, duhanskog dima i zagađenja.
![Skoro zaboravljena poslastica, a rado je jedemo: Kako napraviti najukusniju sutliju?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/523980/300x185/06dec23-ps-yt-sutlija-riza-mlijekojpg.jpg?v1701863775)
Skoro zaboravljena poslastica, a rado je jedemo: Kako napraviti najukusniju sutliju?
Šipak protiv artritisa:
Istraživanja pokazuju da dodatak prehrani šipkom može pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa borbom protiv oksidativnog stresa i upale u zglobovima.
Šipak za topljenje masti:
Istraživanja su pokazala da dodatak šipka može pomoći u smanjenju abdominalne masnoće.
![Šipurak](https://storage.radiosarajevo.ba/image/627875/original/Dragana_Duvnjak_plantaza_sipak_AA07.jpg)
Šipak za zdravlje srca:
Istraživanja su sugerisala da konzumiranje šipka može doprinijeti očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, uključujući snižavanje krvnog pritiska i holesterola.
Kako biste uživali u blagodatima šipka, možete pripremiti čaj od šipka vrlo jednostavno. Jednu čajnu kašiku opranih i usitnjenih plodova šipka prelijte s 200 ml prokuhane i ohlađene vode, pokrijte i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga, uklonite plodove šipka, dodajte med i limun prema ukusu, piše Slobodna Dalmacija.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.