Domaći sirup od mandarina bez kuhanja: Kako ga možete koristiti?
U obilju sočnih mandarina, kad se nađete u situaciji da ne znate što biste s njima, posebno ako imate nekog u kući tko ne voli jesti mandarine, razmislite o pripremi osvježavajućeg sirupa od mandarina.
Ovaj recept ne zahtjeva kuhanje, čime se čuva dobar dio vitamina C.
Sirup može poslužiti kao ukusno piće razmućeno s vodom, ili nerazrijeđen kao dodatak kašicama od žitarica, palačinkama ili kolačima.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Sastojci:
- 1,5 litara soka od mandarina
- 800 grama šećera
- 300 mililitara vode
- 1 kašika limunske kiseline
Priprema:
Zakuhajte vodu i šećer dok ne prokuha, zatim maknite s vatre i pustite da se hladi dok ne postane mlako.Iscijedite sok od mandarina (potrebno je otprilike dva i pol do tri kilograma, ovisno o sočnosti mandarina) i dodajte ga ohlađenom sirupu od šećera.
Lista nutricionista: Ovo je pet idealnih namirnica za doručak
Ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Zatim je procijedite i ulijte u staklene boce koje se dobro zatvaraju.
Sirup čuvajte u frižideru do dvije sedmice. Višak sirupa možete zamrznuti u manjim porcijama ili u kalupima za led.
Ovaj sirup će očuvati svježinu i okus mandarina, pružajući vam raznovrsne mogućnosti za uživanje u ovom voćnom osvježenju, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.