Jednostavan način kako ubrzati kiseljenje kupusa kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan način kako ubrzati kiseljenje kupusa kod kuće
Foto: Screenshot/YouTube / Kiseli kupus

Zima je nezamisliva bez kiselog kupusa - od njega se prave najfinija jela u hladnim zimskim danima, a pun je vitamina i minerala.

Brže kiseljenje kupusa je moguće i kod kuće pomoću ovih savjeta. 

Ako imate uslove i sami kiselite kupus, postoji nekoliko savjeta kojima možete ubrzati proces kiseljenja. Glavice kupusa u ovo doba su dostupne posvuda pa birajte one svježe, čvrste i neoštećene.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Kupus je tradicionalna omiljena zimnica, lako se uzgaja i može se povoljno nabaviti. Također se može dugo čuvati, a ukusan je sirov kao i kuhan.

Njegova brojna ljekovita svojstva imaju pozitivan učinak na organizam, a jela od kupusa su itekako ukusna pa su hladni dani nezamislivi bez sarme i variva koji čine ovu namirnicu popularnom.

Kažu da je 'lijek za stotinu bolesti': Zašto trebamo jesti kiseli kupus?

Kažu da je 'lijek za stotinu bolesti': Zašto trebamo jesti kiseli kupus?

Za kiseljenje kupusa nije nužno imati poseban prostor, mnogi to rade u stanovima i na balkonima. 

Srednje i kasne sorte kupusa sadrže više šećera, koji je pogodan za fermentaciju. Glavica neka bude gusta sa što manje oštećenih listova. Mora biti tvrda i zelene boje, a poželjno je i da je široka kako bi njeni listovi bili dovoljno veliki za pripremu budućih jela.

Pažljivo očistite kupus i odstranite oštećene dijelove. Slažite glavice tako da je korijen okrenut ka dolje, a po želji isijecite ostatak kupusa koje ćete gurati između glavica i tako popuniti prostor.

Odaberite pravu posudu, možete iskoristiti kantu, staklene tegle ili posude od emajla, a izbjegavajte one aluminijske. Obratite pažnju da je posuda čista i da ima dobar poklopac kako bi se kupus brže ukiselio, ali i da spriječite širenje mirisa koji se počnu stvarati nakon nekog vremena.

Manje posude ili kante ubrzat će ovaj proces kao i toplije područje ili viša temperatura. Također, brže će se ribanac, četvrtine i polovine ukiseliti nego cijele glavice.

Osim toplijeg mjesta, dodavanje malo šećera u posudu može ubrzati proces fermentacije.

Sjeckanom kupusu treba od dva do sedam dana da se ukiseli, s tim da povremeno treba micati pjenu koja se stvara tijekom procesa, dok je cijelim glavicama potrebno oko dvije nedjelje, najmanje, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije