Ovaj trik znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha i čini ga lakšim za probavu
![Ovaj trik znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha i čini ga lakšim za probavu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/523746/871x540/grah-kuhanje-recepti-namirnice-kuhinja.jpg?v1701706944)
Jedno od omiljenih zimskih jela na našim prostorima zasigurno je grah, no neugodna posljedica konzumiranja ovog jela je nadutost, a i potrebno je mnogo vremena da se skuha.
Kako god ga pripremali, vrlo je zasitan, a prije svega zdrav. Na svu sreću postoje trikovi pomoću kojih možete spriječiti nadimanje.
Tajna pripreme je u potapanju. Potapanje graha, podsjetimo se, omogućuje toj mahunarki da se, čak i nakon što je nekoliko mjeseci bila tvrda, suha i potpuno nejestiva, pomalo počne pretvarati u grah koji svi toliko volimo.
![Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554773/300x185/olimpijske-igre-pariz-26juli24-aa.jpg?v1722027130)
Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni
Tokom potapanja suhi grah upija vodu, koja počinje otapati teško probavljive škrobove te tako skraćuje vrijeme kuhanja i posredno nam pomaž da grah lakše probavimo.
No nije svako potapanje isto. Imate tradicionalno potapanje i vruće potapanje.
![Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522859/300x185/grah_tanjir.jpg?v1701111292)
Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah
Tradicionalno potapanje, kao što vam je sigurno poznato, je najlakši i najčešće korišten način. Sve što treba napraviti je staviti suhi grah u veliku posudu pa za svakih kilogram graha dodati 1.200 ml hladne vode. Kad ste sve to odmjerili i ubacili, grah lijepo pokrijte i ostavite na miru nekih 8 sati ili preko noći. Prije kuhanja obavezno ga isperite.
Vruće potapanje, kao što možete pretpostaviti, podrazumijeva visoku temperaturu. U veliki lonac dodajte 1.200 ml vode za svaki kilogram suhog graha. Zagrijte do vrenja pa kuhajte 2-3 minute.
Sklonite s vatre, poklopite i pustite da stoji do 4 sata. Isperite pa skuhajte prema receptu za jelo koje ste se namjerili kuhati, no imajte na umu da ova metoda znatno skraćuje vrijeme kuhanja, piše Slobodna Dalmacija.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.