Ovaj trik znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha i čini ga lakšim za probavu

2
Radiosarajevo.ba
Ovaj trik znatno skraćuje vrijeme kuhanja graha i čini ga lakšim za probavu
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Jedno od omiljenih zimskih jela na našim prostorima zasigurno je grah, no neugodna posljedica konzumiranja ovog jela je nadutost, a i potrebno je mnogo vremena da se skuha.

Kako god ga pripremali, vrlo je zasitan, a prije svega zdrav. Na svu sreću postoje trikovi pomoću kojih možete spriječiti nadimanje.

Tajna pripreme je u potapanju. Potapanje graha, podsjetimo se, omogućuje toj mahunarki da se, čak i nakon što je nekoliko mjeseci bila tvrda, suha i potpuno nejestiva, pomalo počne pretvarati u grah koji svi toliko volimo.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Tokom potapanja suhi grah upija vodu, koja počinje otapati teško probavljive škrobove te tako skraćuje vrijeme kuhanja i posredno nam pomaž da grah lakše probavimo.

No nije svako potapanje isto. Imate tradicionalno potapanje i vruće potapanje.

Ukus prošlih vremena: Recept  za jugoslovenski vojnički grah

Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah

Tradicionalno potapanje, kao što vam je sigurno poznato, je najlakši i najčešće korišten način. Sve što treba napraviti je staviti suhi grah u veliku posudu pa za svakih kilogram graha dodati 1.200 ml hladne vode. Kad ste sve to odmjerili i ubacili, grah lijepo pokrijte i ostavite na miru nekih 8 sati ili preko noći. Prije kuhanja obavezno ga isperite.

Vruće potapanje, kao što možete pretpostaviti, podrazumijeva visoku temperaturu. U veliki lonac dodajte 1.200 ml vode za svaki kilogram suhog graha. Zagrijte do vrenja pa kuhajte 2-3 minute. 

Sklonite s vatre, poklopite i pustite da stoji do 4 sata. Isperite pa skuhajte prema receptu za jelo koje ste se namjerili kuhati, no imajte na umu da ova metoda znatno skraćuje vrijeme kuhanja, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije