Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah

1
Radiosarajevo.ba
Ukus prošlih vremena: Recept  za jugoslovenski vojnički grah
Foto: Domaćica / Grah

Bilo da ste bili dio starog vojnog sistema ili tek želite doživjeti ukus prošlih vremena, recept za JNA vojnički grah može vas odvesti na jedinstveno gastro putovanje. Ovaj specifičan recept iz vojničkih kazana Jugoslovenske narodne armije postao je dostupan i za civile, pružajući svima priliku da uživaju u jedinstvenom ukusu koji mnogi smatraju nezaboravnim.

Preporuka iskusnih JNA kuhara je da se grah ne miješa sve do zapržavanja, čime se postiže autentičan ukus. 

Recept i priprema:

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Izabrani grah potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da grah ne upije cijeli kada nabubri količinu vode i ostane suh. Držite potopljeni grah na hladnom mjestu i ostavite da se namače jedan do tri sata.

Zatim ocijedite vodu u kojoj je natopljen grah, a grah stavite u odgovarajuću posudu, preliti hladnom vodom da potone i kuhati 10-15 minuta, pa vodu ocijediti i preliti vrelom da potone, dodati polovinu sitno isjeckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolivanje tople vode.

Brze pizza rolnice: Gotove za manje od pola sata

Brze pizza rolnice: Gotove za manje od pola sata

U polovinu zagrijane masnoće dodati ostatak sitno isjeckanog crvenog luka i mrkve isječenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada je grah napola skuhan, dodajte proprženi luk i šargarepu, suhu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.

Zagrijete preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno sjeckani bijeli luk i papriku u prahu i sve dobro izmiješati.

Kada grah omekša, dodati dodatak u jelo, posuti i pržiti pripremljenim tijestom uz stalno miješanje graha da se tijesto ne bi grudvilo, piše Izdvojeno.

Grah sa zaprškom kuhajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mljevenu papriku, sitno sjeckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije