Kiflice tako mekane da se tope u ustima: Tajna delikatne teksture je u ovome
Vani je hladno, neradni je dan i baš će vam dobro sjesti nešto toplo, slatko i tako mekano da se topi u ustima. Ne pretjerujemo, ove kiflice su zaista neodoljivo mekane, a tajna je u osobitom receptu.
Ove se kiflice prave od takozvanog vodenog tijesta čija posebnost nije u tome da se prave s vodom, nego da se - dižu pod vodom. Neobična tehnika zapravo je jako stara i potječe od vremena prije nego je svaka kuća dobilla frižider. I još uvijek pali...
Vodene kiflice
Sastojci
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
- 400 g brašna
- 200 ml mlakog mlijeka
- 200 g masti
- 20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
Priprema
Kvasac pomiješajte sa kašikom brašna, šećerom i mlijekom pa pustite da odstoji desetak minuta. Pomiješajte s mašću pa dodajte brašno.
Umijesite meko tijesto i oblikujte ga u loptu. Zamotajte tijesto u krpu i zavežite joj krajeve pa ga potopite u veću posudu s hladnom vodom, poklopite i ostavite da stoji 2-3 sata, piše Slobodna Dalmacija.
Ne možete im odoljeti: Recept za preukusne Raffaello kuglice
Potom ga izvadite, podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte u krug. Krug podijelite na trokutiće, na svaki stavite malo preljeva po izboru pa zarolajte kiflice. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.
Pecite desetak minuta na 200 stepeni, nemojte da uhvate previše boje. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu i uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.