Kiflice tako mekane da se tope u ustima: Tajna delikatne teksture je u ovome

0
Radiosarajevo.ba
Kiflice tako mekane da se tope u ustima: Tajna delikatne teksture je u ovome
FOTO: Coolinarika / Kiflice

Vani je hladno, neradni je dan i baš će vam dobro sjesti nešto toplo, slatko i tako mekano da se topi u ustima. Ne pretjerujemo, ove kiflice su zaista neodoljivo mekane, a tajna je u osobitom receptu.

Ove se kiflice prave od takozvanog vodenog tijesta čija posebnost nije u tome da se prave s vodom, nego da se - dižu pod vodom. Neobična tehnika zapravo je jako stara i potječe od vremena prije nego je svaka kuća dobilla frižider. I još uvijek pali...

Vodene kiflice

Sastojci

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

  • 400 g brašna
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 200 g masti
  • 20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli

Priprema

Kvasac pomiješajte sa kašikom brašna, šećerom i mlijekom pa pustite da odstoji desetak minuta. Pomiješajte s mašću pa dodajte brašno.

Umijesite meko tijesto i oblikujte ga u loptu. Zamotajte tijesto u krpu i zavežite joj krajeve pa ga potopite u veću posudu s hladnom vodom, poklopite i ostavite da stoji 2-3 sata, piše Slobodna Dalmacija.

Ne možete im odoljeti: Recept za preukusne Raffaello kuglice

Ne možete im odoljeti: Recept za preukusne Raffaello kuglice

Potom ga izvadite, podijelite na pola i svaku polovicu razvaljajte u krug. Krug podijelite na trokutiće, na svaki stavite malo preljeva po izboru pa zarolajte kiflice. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu na sobnoj temperaturi oko 45 minuta.

Pecite desetak minuta na 200 stepeni, nemojte da uhvate previše boje. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu i uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije