Brzo i ukusno: Ovo je recept za, kažu, najjednostavniji kolač od palente

0
Radiosarajevo.ba
Brzo i ukusno: Ovo je recept za, kažu, najjednostavniji kolač od palente
Foto: Pexels / Kolač od palente/Ilustracija

Kad je u pitanju kolač od palente s marmeladom od narandže, teško ćete pogriješiti, osim ako ne napravite grešku pri vaganju sastojaka. Ovaj ukusni desert zahtijeva samo jednu posudu, mikser i kalup za torte, dok će šporet obaviti ostatak posla.

Ne zaboravite dodati neki citrusni element kako biste obogatili okus, poput nekoliko kašika marmelade od narandže, sirupa od limuna ili, jednostavno, povećajte količinu naribane korice citrusa. Uživajte u jednostavnosti pripreme ovog sočnog kolača i dodajte osvježavajući dodir citrusa svakom zalogaju.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g palente
  • 130 g brašna
  • 180 g jogurta
  • 3 kašike ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike marmelade od narandže
  • 1 kašika ruma
  • malo narandžine korice

Priprema:

Pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im koricu narandže, rum, jogurt, ulje, a zatim i sve suhe sastojke. Pripremite kalup za pečenje, premažite ga s malo ulja ili maslaca i pospite s malo brašna. Izlijte tijesto u kalup pa po vrhu rasporedite hrpice marmelade, poželjno od narandže ili mandarine, piše Večernji list.

"Ambasadori naše zemlje i bosanske duše": Jusuf Nurkić objavio fotografiju i oduševio javnost

"Ambasadori naše zemlje i bosanske duše": Jusuf Nurkić objavio fotografiju i oduševio javnost

Pecite kolač u šporetu zagrijanom na 180 stepeni sve dok rubovi ne poprime zlatnu boju. Ako niste sigurni je li kolač gotov, probodite čačkalicom sredinu i provjerite je li tijesto još uvijek sirovo. Pričekajte da se kolač ohladi, a potom ga narežite na kriške i pospite šećerom u prahu.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije