Kiseli kupus kao lijek: Deset razloga zašto ga trebate uključiti u svoju prehranu

Kiseli kupus je tradicionalna zimska namirnica koja se konzumira na različite načine i često se smatra prirodnim probiotikom.
Nudi niz zdravstvenih prednosti, uključujući olakšanje probave masnih jela i poticanje metabolizma, što pridonosi eliminaciji štetnih tvari iz organizma te čišćenju i regeneraciji jetre. Također se vjeruje da kiseli kupus ima pozitivan učinak na zacjeljivanje rana, a može pomoći i u slučaju problema poput reume i upale vena.
Kiseli kupus je bogat niacinom (vitaminom B3), ključnim za staničnu energiju, metabolizam i neurotransmitere u mozgu. Osim toga, može pomoći u smanjenju osjetljivosti na stres, poticanju proizvodnje crvenih krvnih stanica i poticanju regeneracije stanica, čime doprinosi pomlađivanju organizma.

Obilježavanje godišnjice ubistva devet civila iz Sijekovca: "Molili smo da nas puste"
Također igra važnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju i obnovi oštećenog vezivnog tkiva.
S obzirom na visok sadržaj vitamina C, kiseli kupus također predstavlja izvrsnu podršku u borbi protiv virusa i infekcija koje često vrebaju tokom zimskih mjeseci.
Sve ove dobrobiti čine kiseli kupus narodno nazvanim "lijekom za mnoge bolesti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.