Jeste li znali? Izbjegavajte ovo povrće - može iritirati i uzrokovati upalu crijeva

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali? Izbjegavajte ovo povrće - može iritirati i uzrokovati upalu crijeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pijaca Markale

Iako se povrće obično smatra osnovnom hranom u svakoj uravnoteženoj ishrani, iznenađujuće je saznati da čak i ove naizgled zdrave namirnice mogu potencijalno doprinijeti masnoći na stomaku na neki način.

Hese Federom, RDN, CPT, otkriva iznenađujuće činjenice o vezi između povrća i sala na stomaku.

"Povrće prirodno ima malo kalorija i neće direktno dovesti do sala na stomaku. Međutim, poznato je da neko povrće uzrokuje gasove, nadimanje i iritira crijeva što može uticati na našu probavu i metabolizam – navodi.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Osim toga, on također ističe da svako povrće koje je kuhano na previše putera ili ulja, prženo ili preliveno prelivima s visokim postotkom masti može dovesti do sala na stomaku.

Određeno povrće je poznato po svom potencijalu da izazove gasove, nadimanje i iritaciju u probavnom sistemu, što može uticati na našu probavu i metabolizam.

Najukusnija zimska salata: Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

Najukusnija zimska salata: Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

Među tim krivcima su brokula, kelj, kupus, šparoge i karfiol, da spomenemo samo neke. Ovo povrće je svakako zdravo i sadrži brojne zdravstvene prednosti, ali može biti iritantno za one sa osjetljivom probavom.

"Ovo povrće je obično bogato netopivim vlaknima i određenim ugljikohidratima koje bakterije obično jedu i dovode do fermentacije, a zatim gasova. Ovo može iritirati crijeva i potencijalno uzrokovati upalu i uticati na vaš metabolizam kada se jede u velikim količinama", navodi Feder.

Kelj i kupus su izuzetno zdrave namirnice

Ipak, dodaje da je najviše zabrinjavajuće povrće preliveno puterom, uljem ili napunjeno masnim prelivima i umacima. Ovi dodaci donose značajno opterećenje kalorijama i upalnim mastima, koje, kada se konzumiraju u prekomjernoj količini, mogu doprinijeti nakupljanju masti na stomaku.

Sljedeći put kada poželite pržene patlidžane ili karfiol, razmislite dvaput jer ovo povrće natopljeno uljem može doprinijeti masnoći u stomaku kroz svoj sadržaj masti.

Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije